![Jak zrobić fuczki? foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/1719307990-jak-zrobic-fuczki-porada-doradca-smaku-small.jpg)
Fasolka po bretońsku, choć dla wielu to zaskakujące, jest polskim daniem i stąd też się wywodzi. Nie ma nic wspólnego z Francją! W temacie pasujących przypraw do tego dania, także zostajemy w lokalnym klimacie. Sprawdźcie, jakie zioła i dodatki koniecznie muszą wylądować w garnku z fasolką po bretońsku!
Składniki fasolki po bretońsku - co kupić?
Fasolka po bretońsku ma dwa głównej składniki: fasolę oraz sos pomidorowy. Do tego dochodzi kiełbasa, cebula oraz wcześniej już wspominane przyprawy.
Warto wspomnieć o tym, co jest kluczowe w przygotowaniu fasolki po bretońsku, a mianowicie namaczanie fasoli. Trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej, bo proces trwa kilka godzin. Jak to zrobić? Fasolę do fasolki po bretońsku namaczamy w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin lub w gorącej wodzie krócej, około 4 godziny. To najdłuższy element przygotowywania tego pożywnego dania jednogarnkowego.
Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?
Przyprawy do fasolki po bretońsku to majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka (słodka, ostra lub wędzona) oraz, oczywiście, sól i pieprz. To taki podstawowy zestaw przypraw, który nadaje aromatyczności i smaku całemu daniu. Są też inne dodatki, które warto przetestować i sprawdzić, czy przypadną nam do gustu.
Opcjonalne przyprawy do fasolki po bretońsku to: bazylia, kminek, chili pieprz cayenne, cząber i oregano.
Co dają poszczególne przyprawy w fasolce po bretońsku?
Przyprawy w fasolce po bretońsku odgrywają różne role. Papryka nadaje pięknego koloru oraz wyrazistego smaku. Jeśli zdecydujemy się na tę ostrą lub chili pieprz cayenne, wtedy uzyskamy także pikantność. Ziele angielskie i liść laurowy odpowiadają za korzenne nuty, nadają intensywności. Majeranek to ziołowy posmak, który ma dużą moc. Może zastąpić więcej niż jedno zioło, przez co solo już wystarcza do przyprawienia całej fasolki po bretońsku, bez pomocy innych ziołowych przypraw. Sól i pieprz – to duet, którego nie trzeba przedstawiać! Warto dodać do fasolki kminek czy cząber, ponieważ ułatwiają one trawienie tego ciężkostrawnego dania.