![Fotografia przedstawiająca Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty](https://pliki.doradcasmaku.pl/fuczki-bieszczadzkie-placki-z-kiszonej-kapusty0-3.jpg)
Fuczki – pyszne, regionalne danie, które jest odmianą placków. Fuczki robi się z kapusty kiszonej, gęstego ciasta naleśnikowego i podaje z sosem śmietanowym z ziołami i czosnkiem.
Co to są fuczki?
Co to są fuczki? Fuczki to danie regionalne pochodzące z Bieszczad. To placki z kiszonej kapusty, doprawione kminkiem i pieprzem czarnym. Ciasto robi się z mąki, mleka, jajek. Placki smaży się na oleju i podaje z sosem ze śmietaną lub sosem ziołowo czosnkowym
Jak zrobić fuczki?
To nic trudnego. Potrzebujesz składniki, jak na ciasto naleśnikowe, czyli mąka, mleko, jajka oraz kapustę kiszoną. Niezbędne są przyprawy – pieprz czarny mielony, kminek (może być mielony), majeranek, cząber.
Jak zrobić fuczki krok po kroku?
- Miksujemy składniki na ciasto (1 szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka, 1 jajko, szczyptę soli).
- Drobno kroimy kapustę kiszoną (garść).
- Kapustę i przyprawy dodajemy do ciasta. Mieszamy.
- Na rozgrzany olej wykładamy po łyżce ciasta i smażymy na złoto z obu stron.
- Placki podajemy z sosem czosnkowo-ziołowym.
Najbardziej znane są fuczki bieszczadzkie, ale placki są znane również w Beskidach, stąd spotykana jest także nazwa fuczki beskidzkie. Przyrządza się je kapusty kiszonej lub z kapusty gotowanej. Najbardziej popularna jest wersja z kapusty kiszonej. Placki można wzbogacić kawałeczkami smażonego boczku.
Zobacz przepisy na fuczki bieszczadzkie