Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Betka

Zadanych pytań: 668

12.01.2016 00:39

Co zrobić zeby banany tak szybko nie czarniały?

Odpowiedzi (56)

mysza75

Zadanych pytań: 96

12.01.2016 10:46

w chłodnym miejscu trzymać i ciemnym i ja kupuje bardziej zielone one tak szybko nie czernieją a mogą poleżeć kilka dni

Franciszek

Zadanych pytań: 4

12.01.2016 11:00

nie owijać w folie i trzymać z dala od jabłek

Habibi

Zadanych pytań: 690

12.01.2016 11:29

Niektóre owoce i warzywa w trakcie dojrzewania wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie bananów. Ten gaz stosowany jest sztucznie w dojrzewalniach bananów, aby przyspieszyć ten proces przed sprzedażą owoców. Duże ilości etylenu wytwarzają nie tylko banany, ale również jabłka, gruszki, śliwki, mango, avocado... z tego powodu tych owoców nie powinno się przechowywać w lodówce, zamkniętej szafce czy szufladzie, ale w miejscu otwartym i przewiewnym, aby się nie kumulował i mógł być wywiewany przez obieg powietrza. Owoców wydzielających etylen nie powinno się trzymać razem w dużym skupisku (zwłaszcza piętrowo!), ponieważ gaz ten podnosi temperaturę w miejscu wydzielania! A ten proces dodatkowo wzmaga dojrzewanie, czy przejrzewanie owoców i warzyw.

wyattearp

Zadanych pytań: 102

12.01.2016 11:48

w folię aluminiową zawinąć końcówki

Doradczyni.Smaku

Zadanych pytań: 0

12.01.2016 11:54

trzymam w koszyku na kuchennym parapecie osobno banany i jablka

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

12.01.2016 11:55

ja przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu

agaK.

Zadanych pytań: 311

12.01.2016 12:05

Nie mamy tego problemu bo banany idą u nas ekspresowo ale teściowa trzyma czasami w lodówce.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

12.01.2016 12:42

a ja kupuję mniejsze ilości,tylko tyle ile wiemy że zjemy zanim zaczernieją.

halina17

Zadanych pytań: 271

12.01.2016 13:11

Nie kupuję dużo bananów jednorazowo, dostępne są przez cały rok . Trzeba przechowywać w chłodnym , ciemnym pomieszczeniu ok 12 stopni . Nie trzymać w foliowych opakowaniach.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

12.01.2016 14:15

tez kupuję na bieżące potrzeby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak