Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

22.12.2014 23:21

Czy do upieczenia ciasta wykorzystujecie naczynia żaroodporne, czy tylko typowe blaszki i formy? Kupiłam ostatnio takie w formie keksówki i zastanawiam się czy by w nim wyszedł... piernik :) tzn. czy dałaby radę wyjąć go potem z tego naczynia :) wtedy upiekłabym 3 za jednym zamachem, bo mam tylko 2 blaszki :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.12.2014 11:20

oczywiście, że piekę w żaroodpornych formach i bardzo je sobie chwalę :) są świetne pod wieloma względami - np. nie odkształcają się jak silikonowe, nie wchodzą w reakcję z kwasem z owoców jak blaszane, myją się znacznie łatwiej od innych! mam właśnie tzw. korytko, czyli keksówkę i często chleb w niej piekę oraz pierniki, a w takich większych do zapiekanek piekę inne ciacha :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

23.12.2014 08:55

też jeszcze nie piekłam w takim naczyniu ;)ale trzeba spróbować

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

23.12.2014 10:55

wysmaruj masłem i tratą bułką obsyp, wychodzi dobrze lub daj papier do pieczenia, ja czasem piekę w żaroodpornych formach

Odpowiedzi (47)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

22.12.2014 23:49

Do upieczenia ciasta wykorzystuję typowe blaszki i formy? Wyjdzie Ci w tym piernik. Nie piekę ciasta w naczyniu żaroodpornym.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

22.12.2014 23:57

Używam zawsze blaszek, jeśli nie spróbujesz z tym piernikiem, to się nie przekonasz :)

Ankha

Zadanych pytań: 112

23.12.2014 00:48

Mialam podobná zagwostké, z braku odpowiedniej formy wlalam ciasto do blaszki i do naczynia zaroodpornego. Balam sie ze nie odejdzie, wiec natluscilam je i wylozylam papierem. Pieklam oba ciasta na tej samej wysokosci w temp 180-190 st. Tyle ze to nie byl piernik tylko "amerykaniec"

berys18

Zadanych pytań: 1434

23.12.2014 07:09

nie piekłam w naczyniach żaroodpornych

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

23.12.2014 07:11

ja piekę w blaszce

Margo1

Zadanych pytań: 2141

23.12.2014 08:44

Ja jeszcze w formie nie piekłam zawsze w blaszce

Renata9

Zadanych pytań: 329

23.12.2014 08:46

zawsze używam tradycyjnych blaszek oraz form silikonowych, nigdy nie piekłam w naczyniach żaroodpornych

Alex_M

Zadanych pytań: 119

23.12.2014 08:56

często piekę babkę lub chleb w szklanek keksówce, a brownie piekę w formie kwadratowej żaroodpornej bo nie mam typowej małej blaszki do tego ciacha. wyłóż papierem lub wysmaruj i wysyp jak przy normalnej formie.

Mniam

Zadanych pytań: 87

23.12.2014 09:21

Piekę ciasta w różnych formach i blaszkach. W naczyniu żaroodpornym, takim do zapiekania nie próbowałam, bo mam blaszkę. Piernik spokojnie Ci wyjdzie tylko musisz naczynie potraktować jak zwykłą blachę, czyli natłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

23.12.2014 09:50

ja tylko tradycyjne blaszki i formy silikonowe ,choć zdarza się że piekę -najczęściej dla kogoś w foremkach aluminiowych jednorazowych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak