Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

21.06.2015 20:04

Czy jak robicie przetwory do sloikow to zamykacie je na goraco, czy na zimno i pasteryzujecie? Ja zawsze zamykam na goraco, nigdy nie pasteryzuje. Zastanawiam sie, czy sloiki zamkniete na goraco mozna jeszcze pozniej pasteryzowac?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Damiano

Zadanych pytań: 0

22.06.2015 11:13

jak daję gorące to nie pasteryzuję

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

22.06.2015 21:14

Ja daję przetwory na gorąco

misia53

Zadanych pytań: 339

21.06.2015 22:10

soki bardzo gorące nalewam i zakręcam , dzemy gorace też ale jeszcze krótko pasteryzuję dla pewności a sałatki to różnie ale nie zdarza mi się popsuty słoik

Odpowiedzi (35)

halina17

Zadanych pytań: 271

21.06.2015 20:06

Ja dżemy ,konfitury , soki wlewam wrzące i zakręcam nie pasteryzuję.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

21.06.2015 20:22

Ja najczęściej pasteryzuję

borgia

Zadanych pytań: 89

21.06.2015 20:30

Dżemy i konfitury po zakręceniu gorących odkładam bez pasteryzowania. Wiem, że nie ma takiej potrzeby, ale i robiąc tak od wielu lat jeszcze mi się nie zdarzyło aby cokolwiek się stało przykrego.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

21.06.2015 20:33

Pasteryzuję tylko przetwory, które nie mają dużo cukru lub octu, które same świetnie konserwują.

anemon

Zadanych pytań: 163

21.06.2015 20:34

Słoiki zamknięte na gorąco możesz oczywiście pasteryzować, ale nie ma takiej potrzeby.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

21.06.2015 20:45

ja w zeszlym roku mialam pare malych awarii, ale w tym roku zwracam wieksza uwage na skladniki i mam nadzieje, ze obedzie sie bez strat, bo nie znosze pasteryzowania.. Dzieki za odp :)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

21.06.2015 20:49

zawsze pasteryzuję słoiki nawet te zamknięte na gorąco

ben-ka

Zadanych pytań: 459

21.06.2015 20:51

Niektóre weki zamykane na gorąco pasteryzuję.

Janina

Zadanych pytań: 159

21.06.2015 20:56

Nie pasteryzuję słoików z przetworami zamykanymi na gorąco. Zwracam uwagę na zakrętki, przeważnie zawsze daję nowe i jest wszystko w porządku;)

pestka

Zadanych pytań: 424

21.06.2015 20:57

większość przetworów pasteryzuję, tylko dżemy nakładane do słoików na gorąco mocno zakręcam i już nie pasteryzuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak