Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

21.06.2015 20:04

Czy jak robicie przetwory do sloikow to zamykacie je na goraco, czy na zimno i pasteryzujecie? Ja zawsze zamykam na goraco, nigdy nie pasteryzuje. Zastanawiam sie, czy sloiki zamkniete na goraco mozna jeszcze pozniej pasteryzowac?

Odpowiedzi (35)

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

21.06.2015 21:00

Ja zamykam na zimno i pasteryzuję. Tylko dżemy nie bo zamykam na gorąco.

Renata9

Zadanych pytań: 329

21.06.2015 21:16

Zamykam na gorąco zazwyczaj i niektórych przetworów już nie pasteryzuję przez to

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

21.06.2015 21:39

to zależy niektóre zamykam na gorąco a są to dżemy oraz soki bez pasteryzowania ale nie wszystkie tak można zamykać są takie które niestety trzeba pasteryzować

Konczi

Zadanych pytań: 632

21.06.2015 21:52

zawsze na gorąco wlewam do wyparzonych słoiczków

Alex_M

Zadanych pytań: 119

21.06.2015 21:54

wlewam gorący np dżem do gorących słoików. gdy zakrętka jest dobra to wszystko jest ok :)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

21.06.2015 22:12

Przeważnie wlewam coś gorącego do słoika, szybko zakręcam zawsze nową zakrętką, obracam do góry dnem i już dodatkowo tych słoików nie gotuję. Ta metoda się sprawdza i oszczędza ona, np.: gaz.

miodunka

Zadanych pytań: 45

21.06.2015 22:38

nigdy nie pasteryzuje, zamykam na gorąco

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

21.06.2015 23:44

Niektóre przetwory trzeba pasteryzować. A co zrobisz np. z dżemem z dyni z sokiem z cytryny i cukrem ? To samo dotyczy przetworów pakowanych do wecków. Tylko nieliczne przetrwają bez pasteryzacji. Co innego słoiki typu twist.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

22.06.2015 06:28

jak robię np z dodatkiem żelfixu to napełniam gorące, zamykam i nie pasteryzuję, inne pasteyzuje jak włoże równiez gorące

Motorek

Zadanych pytań: 1446

22.06.2015 07:31

ja przygotowane przetwory zamykam na gorąco i słoik daję do góry dnem do ostygnięcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak