Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kornelcia

Zadanych pytań: 13

04.08.2014 18:09

Czy po z blanszowaniu brokuł zalewacie je zimną wodą( na sitku), aby nie straciły koloru. Czy tak powinno się robić?A możne macie inne sposoby na zachowanie koloru?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

05.08.2014 20:06

Przelewam zimną wodą

Seba

Zadanych pytań: 1313

05.08.2014 22:08

Ja często tak robię

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

05.08.2014 16:34

tylko jeśli używam do sałatek to zalewam zimną wodą

Odpowiedzi (35)

kornelcia

Zadanych pytań: 13

04.08.2014 18:11

Ja zalewam na sitku zimną wodą

Renata9

Zadanych pytań: 329

04.08.2014 18:12

też przelewam na sitku zimną wodą

gacopierz23

Zadanych pytań: 1967

04.08.2014 18:16

zawsze je hartuję

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

04.08.2014 18:20

gotuję je krótko w odkrytym garnku a następnie aby przerwać proces gotowania wkładam je do zimnej wody

borgia

Zadanych pytań: 89

04.08.2014 18:40

Odpowiedź 4. Zimna woda ma na celu przerwanie procesu gotowania. Lubię brokuły lekko twardawe, więc nawet gdybym tego nie zrobiła (robię... robię...), to nic im się nie dzieje. Bo lubię gorące, jeśli mają stanowić dodatek do dania głównego. Moim sposobem na zachowanie koloru jest sok z cytryny. Dodaję go od zawsze zarówno do gotowanych warzyw, jak i owoców. Właśnie by się cieszyć pięknym kolorem i... smakiem. Cytryna sprawia, że wszystko jest wyraźniejsze. Nigdy nie dodaję cukru, choć słyszę dookoła, że to on ma zapobiegać i rozgotowywaniu się i traceniu koloru. Pech chce... że widziałam ś.p. Jacka Kuronia jak z cukrem rozpaćkał brokuły na antenie tv. I jak wyszła z tego potworna breja - za którą przepraszał. Dla mnie po prostu krótkie gotowanie plus sok z cytryny. I mam pyszne brokuły.

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

04.08.2014 18:49

nie zalewam zimna wodą

berys18

Zadanych pytań: 1434

04.08.2014 18:51

wrzucam brokuła na wrzącą wode, gotuję 3 minuty i odcedzam. Nie przelewam zimną wodą

gosia56

Zadanych pytań: 466

04.08.2014 19:40

też nigdy nie przelewam zimną wodą jak chcę go podać na ciepło ;)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

04.08.2014 19:48

tak,zawsze zanurzam w zimnej wodzie

pestka

Zadanych pytań: 424

04.08.2014 19:50

często podaję brokuły do obiadu więc nie przelewam go zimna wodą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak