Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

iskierka.ag

Zadanych pytań: 3

27.04.2015 16:51

Jak dodawać rozpuszczoną żelatynę do masy przeznaczonej do ciasta. Czy powinna być zimna, czy też letnia. Jak uniknąć tworzących się "żelków w masie"?

Odpowiedzi (37)

2milutka

Zadanych pytań: 134

27.04.2015 21:59

letnia i wlewamy cienkim strumieniem mieszając wtedy nie ma grudek

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

27.04.2015 22:07

Zawsze dodaję ciepłą :)

misia53

Zadanych pytań: 339

27.04.2015 22:51

Ja również przestudzoną leję cieniutkim strumieniem i miksuję

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

27.04.2015 23:31

Leję do masy żelatynę przestudzoną cienkim strumieniem i cały czas miksuję. Żelatyna rozpuszczona jest w gorącej wodzie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

28.04.2015 08:14

dodaję ciepłą lejąc cieniutkim strumieniem i miksując jednocześnie

Habibi

Zadanych pytań: 690

28.04.2015 08:25

Żelatynę ZAWSZE zalewam zimną wodą lub mlekiem, mieszam i pozostawiam na kilka minut do spęcznienia. Potem, kiedy żelatyna spuchnie od wchłoniętego płynu, rozpuszczam ją w gorącej kąpieli wodne albo w mikrofalówce - zawsze się pięknie rozpływa, nie pozostawiając nierozpuszczonych drobinek! Przed dodaniem do masy nieco studzę ją odstawiając na kilka minut. Miksuję z masą i wszystko jest w porządku - nie tworzą się żelowe "kluchy" :)

mysza75

Zadanych pytań: 96

28.04.2015 09:35

wlewam letnią żelatynę bo jak wlałam kiedyś zimą to zrobiły się grudki, ale nie gorąca tylko ją przestudzam, miksuję i wlewam stopniowo

Pietruszka

Zadanych pytań: 523

28.04.2015 11:52

rozpuszczoną żelatynę zawsze studzę przed łączeniem z masą

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

28.04.2015 12:27

dodaję wystudzoną

norweska20

Zadanych pytań: 400

28.04.2015 14:09

dodaje ciepłą -cały czas miksując

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak