Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

VioletoweKucharzenie

Zadanych pytań: 19

29.08.2014 14:44

Jak pieczecie naleśniki, żeby były ładne okrągłe i cieniutkie? Bo muszę sobie jakąś technikę wyrobić bo nie zawsze mi wychodzą:-)

Najlepsze odpowiedzi (3)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

29.08.2014 15:25

Dobrze zmiksowane ciasto na naleśniki(aby nie było grudek) odstawiam na ok.pół godzinki i dopiero smażę na dobrze rozgrzanej patelni,wlewając tyle ciasta ,aby pokryło dno cienką warstwą:)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

29.08.2014 14:53

Mocno nagrzana patelnia, odpowiednie ciasto i samo wyjdzie :)

caralajna

Zadanych pytań: 435

29.08.2014 18:36

poza tym co już zostało powiedziane to myślę, że proporce składników ciasta i jego konsystencja ma duże znaczenie. praktyka też czyni mistrza.

Odpowiedzi (39)

adelajda

Zadanych pytań: 234

29.08.2014 14:54

Dokładnie jak napisał fotowiderek :))

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

29.08.2014 14:55

nie mam żadnej specjalnej techniki, nalewam ciasto na środek patelni a następnie przechylam ją lekko we wszystkie strony aby ciasto się rozlało dalej po brzegi patelni, dużo też pewnie daje dobry przepis

Klausia

Zadanych pytań: 251

29.08.2014 14:59

Patelnia musi być mocno rozgrzana i ciasto lepiej rzadsze niż za gęste :)

dodi

Zadanych pytań: 256

29.08.2014 15:14

mam patelnię do nalesników Wychodzą super

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

29.08.2014 15:18

ciasto musi mieć odpowiednią gęstość i dobra gorąca patelnia do której nic nie przywiera

borgia

Zadanych pytań: 89

29.08.2014 15:32

Odpowiedź 8. Robię niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. W trakcie smażenie, gdy trochę zgęstnieje już końcówka ciasta - dolewam odrobinę wody. Mimo iż odstawiam ciasto zawsze na jakiś czas. Wprawa? Chyba tak... ale nabywa się jej po zrobieniu kilku sztuk, czyli takie manewrowanie patelnią, aby ciasto rozlało się po całej. Jeśli masz patelnię do naleśników, to nie ma problemów - malutkie, ale pionowe ścianki nie pozwolą rozlać się ciastu poza nie. Lubię cieniutkie :).

paula191919

Zadanych pytań: 54

29.08.2014 15:35

Do ciasta wlewam od razu 1/2 szkl oleju na dużą ilość ciasta, i półwazówki leje na petelnie i to rozkładam , ruszając patelnią.

berys18

Zadanych pytań: 1434

29.08.2014 16:08

mam patelnię do naleśników i jej używam do ich smażenia

Konczi

Zadanych pytań: 632

29.08.2014 16:17

dobrze nagrzana patelnia przesmarowana tłuszczem, ciasto niezbyt gęste i rozlewam od środka i wychodzą ładne

Alex_M

Zadanych pytań: 119

29.08.2014 16:21

teflonowa patelnia do naleśników, dobry przepis na ciasto naleśnikowe i troszkę poćwiczyć i się udadzą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak