Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anka1988

Zadanych pytań: 25

28.12.2016 16:20

Jaki macie stosunek do wypieków z miksera? czytając przepisy dużo osób wykonując ciasta i pieczywa wspomaga swoją pracę z ich pomocą, ja jakoś ciasta ucierane np. babki, pieczywo wolę zarabiać ręcznie. Widzicie różnice pomiędzy ciastami wyrobionymi ręcznie a tymi wykonanymi za pomocą miksera? Ja mam wrażenie że te ręcznie są pulchniejsze :)

Odpowiedzi (45)

borgia

Zadanych pytań: 89

30.12.2016 15:22

O dziwo... mam wrażenie, że ciasta wyrabiane mikserem są pulchniejsze. No i w tym momencie się nie zgadzamy. Chleby piekę już ponad ćwierć wieku zaczynając od ręcznej obróbki. Kontuzja barku spowodowała, że albo zacznę to robić w mikserze, albo zrezygnuję z domowego pieczywa. Nie mówię, że jestem specjalistką od chleba, ale widzę różnicę, która zresztą odczuwalna jest i przez innych. Smak i pulchność chleba w dużej mierze zależy od mąki. A robiąc w mikserze trzeba wziąć pod uwagę jeszcze jedną sprawę - w trakcie zagniatania wytwarza się więcej ciepła. Dlatego czasami dodaję nieco więcej płynu. Gęstość ciasta wyczuwam palcami - wiem już kiedy będzie twarde, a kiedy będzie pulchniutkie. Czasami i mnie się zdarza wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie, ale tylko wtedy, gdy jest go niewielka ilość, albo zagniatanie nie wymaga takiej wielkiej celebry (mam na myśli 10 minut znęcania się). Albo w takiej sytuacji jak dzisiaj - robiąc przepis z książki. Wlałam płynu niźli jest w przepisie, a i tak ciasto było nie do ogarnięcia. 10 minut mikserem i 10 minut ręcznego ładowania i bicia o blat. Ogarnęłam bez dodawania mąki i teraz sobie rośnie... Tak więc każdemu polecam sprzęt służący do wyrabiania ciasta drożdżowego. Bo domyślam się, że takie li tylko masz na myśli. Po prostu wszystkiego można (nie mówię, że trzeba) się nauczyć.

borgia

Zadanych pytań: 89

30.12.2016 15:27

O kurcze... oczywiście chciałam powiedzieć, że wlałam mniej płynu. O całe zresztą 50 ml, gdzie można było całą setę odłożyć na ewentualne "potem". łatwiej dodać niż ująć.

Patrycja33

Zadanych pytań: 366

31.12.2016 11:25

pieczywo wyrabiam recznie a ciasta robie mikserem :)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

31.12.2016 23:51

Robię wypieki mikserem u uważam, że nie jest to zły sposób.

cukiereczek

Zadanych pytań: 1860

02.01.2017 19:32

od pewnego czasu używam miksera i wszystko wychodzi dobrze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak