Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

krokus

Zadanych pytań: 145

08.10.2014 21:50

Marchew - w każdej postaci ( surowa czy gotowana ) powinna być jedzona z dodatkiem tłuszczu, ponieważ tylko wtedy zostanie przyswojona prowitamina A ( jest rozpuszczalna w tłuszczach ). Taką informacje dziś przeczytałam :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Renata9

Zadanych pytań: 329

09.10.2014 07:37

wiedziałam o tym, dziękuję za przypomnienie; czasami nawet sok z marchewki piję z odrobina tłuszczu

mysza75

Zadanych pytań: 96

09.10.2014 11:58

nie wiedziałam o tym, czyli picie soków z marchwi kupnych jest bez sensu bo nie przyswaja sie witamina a przecież nie dodają tłuszczu do soków.

Janina

Zadanych pytań: 159

09.10.2014 09:15

Tak, dziękuję za przypomnienie bo to bardzo ważne dobrze przyswoić witaminki ;)

Odpowiedzi (37)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

08.10.2014 22:12

Z dodatkiem tłuszczu , czyli w rosole , ja lubię na surowo i z tłuszczu .

Mniam

Zadanych pytań: 87

08.10.2014 22:12

Zawsze marchewkę duszę z dodatkiem masełka. Chociaż robię to ze względu na walory smakowe :)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

09.10.2014 07:03

Podobnie jak większość warzyw które zawierają witaminę A, D, E i K - witaminy te rozpuszczalne są w tłuszczach.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

09.10.2014 07:35

cenna rada

Helena63

Zadanych pytań: 14

09.10.2014 07:40

tak bo zwiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Habibi

Zadanych pytań: 690

09.10.2014 08:31

Mnie od dziecka uczono, że nawet w surówce marchewka z jabłkiem (na słodko czy na słono) trzeba połączyć ją z niewielką ilością oleju lub tłustej śmietany. Dokładnie tak, jak napisała Ola1984, witaminki ADEK wymagają tłuszczu (w bardzo symbolicznej ilości - nie musi być go wcale dużo!), aby organizm pobrał te najważniejsze dla siebie składniki, żeby w ogóle mógł z nich skorzystać. Dlatego jakimś nieporozumieniem są soczki dla niemowląt z marchewką, dynią, morelami - podawane samodzielnie nie zostaną w pełni wykorzystane przez organizm dziecka, ale dietetycy zalecają podanie go np. do śniadania, gdzie będzie kanapka z masłem lub dodatek odrobiny (kilka kropelek) surowego oleju (najlepiej tłoczonego na zimno) dobrej jakości.

pestka

Zadanych pytań: 424

09.10.2014 09:03

też czytałam o tym i teraz do marchewki duszonej zawsze dodaję trochę masła a do surówek olej , śmietanę lub majonez

Alex_M

Zadanych pytań: 119

09.10.2014 09:16

tak, wiem o tym :)

berys18

Zadanych pytań: 1434

09.10.2014 09:23

często przegryzam surową, bez niczego

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

09.10.2014 09:25

bardzo lubię marchew ale o tym nie wiedziałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak