Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

12.06.2016 19:19

Moje pytanie może głupie ale z życia wzięte. Jak długo pieczecie lub smażycie polędwicę, filety z kaczki itp - nie chodzi mi o dokładny czas ale o efekt wizualny. Tradycyjne mięso w w/w przypadkach powinno być różowe w środku ale kiedy podaję takie mięso to słyszę od większości domowników, że surowizny jeść nie będą. A jak jest u Was ? Wszyscy jedzą mięso czerwone w środku czy też mają obiekcje ?

Odpowiedzi (31)

Mniam

Zadanych pytań: 87

13.06.2016 10:38

Tatara nie jadłam i chyba go nie tknę, bo u mnie mięso ma być usmażone i w żadnym wypadku nic czerwonego :)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

13.06.2016 11:14

Steka, polędwiczki i pierś z kaczki wolimy raczej średnio wysmażone.

ilka01

Zadanych pytań: 6

13.06.2016 12:14

mięso musi być dobrze wysmażone :)

Ela427

Zadanych pytań: 12

13.06.2016 18:20

tak jak u większości u mnie mięso musi być dobrze wypieczone

Janina

Zadanych pytań: 159

13.06.2016 19:34

Lubimy dobrze wypieczone;))

Klausia

Zadanych pytań: 251

14.06.2016 11:09

Krwistego bym nie zjadła :)

borgia

Zadanych pytań: 89

15.06.2016 19:49

Dla mojego Męża im mniej wysmażone, tym lepiej. W zasadzie dochodzę do wniosku, że wołowinę czy też pierś z kaczki jakbym surową podała, to i talerz by wylizał. Tak poważnie to dla niego nauczyłam się skupiać na mięsie i nie dosmażać. Choć musi być dla mnie w środku blado różowe. Jest wybornie miękkie, łatwo je pogryźć, i smakuje wyjątkowo. Dotyczy to też wieprzowiny - czyli polędwiczek. Soczyste, ledwo co muśnięte ciepłem, aby tylko krew się nie lała. Takie mięso pomimo, że zostawi na talerzu lekko zabarwiony sok, to dojdzie w przeciągu kilku minut - poza ogniem. Ostatnio zrobiłam rumsztyk wołowy - z młodego wołu. Im bliżej środka, tym mniej wypieczony, mocno różowy, absolutnie na granicy... Kurcze - smakował i mnie, i synowi, który ma do tego podejście jak ja. Jedna na szczęście to co podaję na talerzu to zjada bez szemrania, bo wydaje mu się, że nie mogłam się pomylić ;) . Oczywiście wykorzystuję to bezczelnie. Nie było żadnej reklamacji. Część rumsztyku pokrojoną w cienkie plasterki zamarynowałam w oliwie i soku z cytryny, bo kawał mięsa był solidny i bałam się, że takie mało dopieczone może nie wytrzymać długo - zniknęło nawet nie wiem kiedy. Na kromalach z humusem! Myślę, że to przyzwyczajenie, które jednak można zmienić. Nauczyć się. Warto spróbować choćby z ciekawości. Bo nie możemy określić co nam smakuje bardziej, jeśli nie mamy porównania. Aaaa... ostatnio jedliśmy u kumpla taką lekko różową pierś z kaczki. Bomba! I pomyśleć, że 10 lat temu nawet bym jej nie tknęła w takiej postaci.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

16.06.2016 14:55

u nas mięso w tym polędwica musi być bez krwi,wypieczone

Habibi

Zadanych pytań: 690

17.06.2016 15:33

Osobiście nie lubię miesa wysmazonego na podeszwe.

misia123410

Zadanych pytań: 22

17.06.2016 18:01

u mnie mięso wypieczone soczyste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak