Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

06.12.2014 19:01

Na jaką grubość rozwałkowujecie ciasto na pierniczki? Tak mniej więcej?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Gracer

Zadanych pytań: 124

06.12.2014 20:39

ja rozwałkowuję na około 0,5-0,6 cm pierniczki ładnie podrosną i nie są za grube :)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

06.12.2014 21:30

Ja rozwałkowuje na 0,6-0,7 cm.

mysza75

Zadanych pytań: 96

07.12.2014 16:40

tak około 0,4 mm - 0.5 mm

Odpowiedzi (38)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

06.12.2014 19:02

Piekłam pierwszy raz,rozwałkowałam chyba za dobrze,tak na 3-4 mm,pierniczki wyszły cienkie i twarde jak kamień,jestem zła :/

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

06.12.2014 19:04

ja rozwałkowuję tak na 0,8 -1 cm

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

06.12.2014 19:07

czyli za cienko,byłam pewna,ze troszkę się spulchnią,podrosną,dziękuję Grażyna0211

Renata9

Zadanych pytań: 329

06.12.2014 19:21

rozwałkowuję na 1 cm

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

06.12.2014 19:24

ja również na ok 1 cm

Pietruszka

Zadanych pytań: 523

06.12.2014 19:41

również robię ok 1 cm grubości

ben-ka

Zadanych pytań: 459

06.12.2014 19:46

Wydaje mi się że Twoje pierniczki właśnie takie mają być, cienkie i chrupiące,wszystko zależy od przepisu i użytego miodu.Ja mam amatorów na takie pierniczki , ale robię i takie pulchne, grube,które podczas pieczenia bardzo rosną. Nie bądż zła,pierniczki pewnie pod wpływem powietrza zmiękną trochę.

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

06.12.2014 20:02

@IwonaKa jeśli Twoje pierniki wyszły twarde spróbuj je włożyć do puszki z kawałkiem chleba (tak mniej więcej na dobę), jeśli nie masz specjalnej puszki zwykły woreczek też się sprawdzi, pierniki powinny nabrać trochę wilgoć z chleba i zmięknąć, a następnym razem rozwałkujesz ciasto grubiej

anemon

Zadanych pytań: 163

06.12.2014 20:02

Pierniczki z czasem zmiękną, nawet jak teraz prosto po upieczeniu są twarde. Zrób próbę i zostaw kilka pierniczków na talerzu na blacie w kuchni, a napewno po kilku dniach będą miękkie.

Niki22

Zadanych pytań: 46

06.12.2014 20:06

ja rozwałkowuję tak na 0,5 cm :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak