Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

06.12.2014 19:01

Na jaką grubość rozwałkowujecie ciasto na pierniczki? Tak mniej więcej?

Odpowiedzi (38)

gosia56

Zadanych pytań: 466

06.12.2014 20:11

nigdy nie wałkuję pierników za cienko wolę takie grubsze wtedy nie sa twarde po upieczeniu ale na pewno jak włozysz do woreczka foliowego to zmiękną;)

irenka

Zadanych pytań: 888

06.12.2014 20:11

ja również rozwałkowuję na ok. 1 cm

Janina

Zadanych pytań: 159

06.12.2014 20:15

Ja rozwałkowuję tak ok. 8 mm. @IwonaKa na pewno pierniczki będą dobre, bo też mam taki przepis, że są twarde ale jak odleżą i polukrujesz to zobaczysz jakie będą miały wzięcie.;)

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

06.12.2014 20:30

ja robię 6-8mm, potem jeszcze urosną dzięki dodaniu sody

Renataj

Zadanych pytań: 1275

06.12.2014 21:21

IwonKa zamknij te pierniki z połówką jabłka w metalowej puszce to zmiękną. Rok temu zrobiłam podobnie jak Ty: rozwałkowałam ciasto zbyt cienko i pierniki wyszły mi cienkie i twarde. Zrobiłam ciasto raz jeszcze i rozwałkowałam na ok. 1 cm i pierniczki wyszły grube i mięciutkie.

Barbara13

Zadanych pytań: 21

06.12.2014 22:25

ja rozwałkowuję na około 0,5 cm

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

06.12.2014 23:21

Moje mają grubość około 5 mm :)

RenataZ-et

Zadanych pytań: 14

06.12.2014 23:24

zazwyczaj tak na pół centymetra ;)

pestka

Zadanych pytań: 424

07.12.2014 08:18

rozwałkowuję od 0,7 cm do 1 cm

Habibi

Zadanych pytań: 690

07.12.2014 08:41

Ja piekę wiele różnych pierniczków i ciasteczek korzennych, bo bardzo je lubimy. W zależności od rodzaju ciasteczek rozwałkowuję ciasto na różną grubość, czy mają to być mięciutkie i pulchne czy raczej chrupiące. Np te, które zawsze po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, rozwałkowuję na grubość ok. centymetra, bo i tak sporo rosną i są potem jeszcze grubsze. A takie typowe ciasteczka korzenne, jak pierniczki holenderskie, wałkuję cienko, max na 3-4mm, bo one po upieczeniu są twarde i chrupiące :) Wszystko zależy właśnie od specyfiki danego wypieku. Najtrudniej jest to ocenić, kiedy piecze się pierwszy raz z jakiegoś nowego przepisu. Dlatego po wypróbowaniu każdego nowego przepisu na ciasteczka robię sobie notatki dotyczące smaku, konsystencji po upieczeniu i po zupełnym ostygnięciu, chrupkości oraz ogólnych wrażeń. To potem bardzo ułatwia wybór przepisu do kolejnych wypieków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak