Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

25.11.2014 20:20

Przeczytałam dzisiaj poradę, że twarde mięso zmiękczy soda - wystarczy natrzeć nią mięso, odstawić na kilka godzin, opłukać i przygotować w tradycyjny sposób. Podobno duże kawałki mięsa np. na pieczona szynkę przygotowane w ten sposób znacznie krócej się piecze i szybciej są miękkie. Czy ktoś z Was stosował taki sposób ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

26.11.2014 06:59

również tak nigdy nie robiłam

IKrakowianka

Zadanych pytań: 0

25.11.2014 22:42

nigdy o tym nie słyszałam ale warto wiedzieć ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

26.11.2014 07:38

A ja mam inną sprawdzoną metodę na miękkie i kruche mięso, a mianowicie wcześniejsze zamrożenie np. na dobę, podczas którego woda zawarta w komórkach zwiększa objętość i powoduje pękanie ich błon komórkowych. Po rozmrożeniu mięso jest znacznie luźniejsze i nie tak zwarte, jak przed zamrożeniem. W efekcie jest bardziej kruche, co można porównać do mięsa nakłuwanego specjalnym wieloostrzowym nożem do przecinania jego włókien. Mięso można przed zamrożeniem zamarynować, a po odczekaniu np. kilku czy kilkunastu godzin zamrozić razem z marynatą. Zawsze mrożę wołowinę i wieprzowinę, przez co również skraca się czas ich pieczenia, duszenia czy gotowania.

Odpowiedzi (33)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

25.11.2014 20:23

Nigdy nie stosowałam tej metody, nie miałam takiej potrzeby

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

25.11.2014 20:42

nigdy nie stosowałam i nie słyszałam o tej metodzie

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

25.11.2014 20:42

nigdy nie stosowałam i nie słyszałam o tej metodzie

Renata9

Zadanych pytań: 329

25.11.2014 20:43

nie stosowałam tego nigdy, zawsze kupuję świeżutkie mięso

Konczi

Zadanych pytań: 632

25.11.2014 20:50

ja również nigdy nie używałam sody do zmiękczania mięsa

Margo1

Zadanych pytań: 2141

25.11.2014 21:01

Ja również też nie stosowałam takiej metody , wolę jednak swoje sprawdzone metody.

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

25.11.2014 21:03

Ja widziałam nawet "przyprawę" zmiękczającą mięso ale oba z tych dodatków nie są niczym zdrowym.

idealme

Zadanych pytań: 62

25.11.2014 21:14

to zależy jeszcze jakie mięso.

ada.la

Zadanych pytań: 39

25.11.2014 21:39

nie słyszałam o takim sposobie

ada.la

Zadanych pytań: 39

25.11.2014 21:40

ciekawa porada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak