Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

18.10.2014 08:55

Serdeczni Przyjaciele czyli Reni i Andrzej pożyczyli mi fantastyczną książkę kucharską wydaną w 1933 roku. Jest bardzo intrygująca (niestety brakuje kilku kartek) i pouczająca. Trochę archaicznym stylem pisana, ale... jakże bogata. Abstra.ując od faktu, że zupy powinno się gotować na co najmniej 50 dag mięsa lub 1 kg kości w zamian, aby smak był esencjonalny, to jedna uwaga mnie bardzo zaskoczyła. Czy wiecie, że "koper solony powinno się przechowywać kilka lat, gdyż taki jest najlepszy. Zupa pomidorowa z dodatkiem starego kopru ma zupełnie smak rakowej". Szkoda, że tak późno tu dotarłam, bo w sezonie mogłabym zrobić trochę kopru i odstawić do zestarzenia się :).

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

18.10.2014 12:11

szkoda że nie wiedziałam kilka lat temu teraz koper byłby jak zmalał do zupy

ben-ka

Zadanych pytań: 459

18.10.2014 13:56

To ja prawie jak ta książka z 1933 roku:) bo większość zup gotuję właśnie na mięsie ale pamiętam,że i na kościach się gotowało.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

18.10.2014 14:54

ciekawa informacja i zarazem przydatna dzięki :)

Odpowiedzi (36)

Konczi

Zadanych pytań: 632

18.10.2014 08:57

Bardzo fajne informację :) Też mam na strychu u mamy takie książki aż z ciekawością do nich zerknę :))

borgia

Zadanych pytań: 89

18.10.2014 09:16

Zerknij koniecznie :). Ja zapomniałam napisać, że książka to "Książka kucharska udoskonalona z dodatkiem soja i jej zastosowanie w kuchni" Idy Plucińskiej. Może masz taką na strychu? Brakuje w niej kilku kartek - od strony 49 do 65. Piszę o tym , bo szalenie mnie intrygują zawarte na nich sosy. A konkretnie agrestowy, porzeczkowy i przede wszystkim zimny z gorczycy "Provensal" (mam je w spisie treści). Gdyby ktoś miał recepturkę na te starej daty sosy... i mógłby udostępnić... Chętnie dorzuciłabym do puli dwa cebulowe - biały i bronzowy. Nigdy nie jadłam sosu cebulowego, a może być fajny. Domyślam się, że ten "bronzowy" to ze zrumienionej cebuli będzie :).

pestka

Zadanych pytań: 424

18.10.2014 09:19

to chyba nadszedł czas na odkrywanie mądrości i doświadczeń naszych Babć

Habibi

Zadanych pytań: 690

18.10.2014 09:26

Ja kiedyś z wielką uwagą przejrzałam, kartka po kartce, książkę Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów" - uwielbiam te ówczesne miary i opisy - z jaką dokładnością i starannością wszystko było przygotowywane, z wielkim pietyzmem - aż miło się czyta :) A moją książkę niestety ktoś pożyczył wiele lat temu i nie pamiętam kto, a chętnego nie ma, żeby oddać ;)

Camill

Zadanych pytań: 2

18.10.2014 09:31

mam stara ksiazke kucharska o ziolach ale niestety pisana po lacinie przez jakiegos lekarza czy aptekarza

Renata9

Zadanych pytań: 329

18.10.2014 09:35

świetna rada, nie wiedziałam o tym, bardzo dziękuję :-)

inka2012

Zadanych pytań: 3

18.10.2014 09:42

bardzo przydatna rada, dziękuję

Alex_M

Zadanych pytań: 119

18.10.2014 09:44

ciekawe info o tym koprze :D

berys18

Zadanych pytań: 1434

18.10.2014 10:21

kilkuletni koper - to trochę długo

gosia56

Zadanych pytań: 466

18.10.2014 10:25

bardzo ciekawe informacje nigdy nie słyszałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak