Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

18.10.2014 08:55

Serdeczni Przyjaciele czyli Reni i Andrzej pożyczyli mi fantastyczną książkę kucharską wydaną w 1933 roku. Jest bardzo intrygująca (niestety brakuje kilku kartek) i pouczająca. Trochę archaicznym stylem pisana, ale... jakże bogata. Abstra.ując od faktu, że zupy powinno się gotować na co najmniej 50 dag mięsa lub 1 kg kości w zamian, aby smak był esencjonalny, to jedna uwaga mnie bardzo zaskoczyła. Czy wiecie, że "koper solony powinno się przechowywać kilka lat, gdyż taki jest najlepszy. Zupa pomidorowa z dodatkiem starego kopru ma zupełnie smak rakowej". Szkoda, że tak późno tu dotarłam, bo w sezonie mogłabym zrobić trochę kopru i odstawić do zestarzenia się :).

Odpowiedzi (36)

borgia

Zadanych pytań: 89

18.10.2014 16:21

A ja wgłębiając się dalej znalazłam brakujące strony :). O jak mnie to cieszy. Bardzo fajny wydaje się być ten sos provensal. Na szczęście nikt nie wydarł kartek, a tylko zecer się pomylił...

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

18.10.2014 17:09

Ciekawa informacja, w przyszłym roku nastawię taki koper i poczekam :)

olyabuziaczek

Zadanych pytań: 4

18.10.2014 17:47

nie slyszalam o tym ale mozna sprobowac

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

18.10.2014 19:09

ciekawe informacje

Janina

Zadanych pytań: 159

18.10.2014 20:08

Dzięki, bardzo fajnie jest dowiedzieć się takich ciekawostek;)

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

18.10.2014 20:33

Kurcze, a ja w życiu takiego solonego kopru nie jadłam :P

Ola1984

Zadanych pytań: 295

18.10.2014 21:22

Człowiek uczy się całe życie ;) Uwielbiam stare książki, które są skarbnicą cennych informacji.

ada.la

Zadanych pytań: 39

18.10.2014 21:47

ciekawy ten sposób z tym koprem

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

18.10.2014 23:07

bardzo cieakwe info

paula191919

Zadanych pytań: 54

19.10.2014 00:04

O bardzo fajne inspiracje, ale mam pytanie: jak się robi ten koper z tą solą? Jestem młodą kucharką wiec.... nie wiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak