Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

18.10.2014 08:55

Serdeczni Przyjaciele czyli Reni i Andrzej pożyczyli mi fantastyczną książkę kucharską wydaną w 1933 roku. Jest bardzo intrygująca (niestety brakuje kilku kartek) i pouczająca. Trochę archaicznym stylem pisana, ale... jakże bogata. Abstra.ując od faktu, że zupy powinno się gotować na co najmniej 50 dag mięsa lub 1 kg kości w zamian, aby smak był esencjonalny, to jedna uwaga mnie bardzo zaskoczyła. Czy wiecie, że "koper solony powinno się przechowywać kilka lat, gdyż taki jest najlepszy. Zupa pomidorowa z dodatkiem starego kopru ma zupełnie smak rakowej". Szkoda, że tak późno tu dotarłam, bo w sezonie mogłabym zrobić trochę kopru i odstawić do zestarzenia się :).

Odpowiedzi (36)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

18.10.2014 11:12

Nasze babcie, prababcie i ich babcie wiedziały co dobre: wszystko z naturalnych składników, bez sztucznych konserwantów i innych ulepszaczy. Wykorzystywały wszystko co urosło i było jadalne, przetwarzały to na wiele sposobów mając do dyspozycji głównie rodzime przyprawy i zioła.I dlatego stare przepisy są takie smaczne:)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

18.10.2014 11:13

cenne rady,dziękuję

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

18.10.2014 11:19

Takie informacje mogą się przydać :)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

18.10.2014 11:24

takie książki są najcenniejsze, fajnie że się podzieliłaś informacjami i zapomnianymi radami

Helena63

Zadanych pytań: 14

18.10.2014 11:36

tak jak wy sądzę że takie książki są najwięcej warte.są tam przepisy,które nie wszędzie można już znaleźć

Margo1

Zadanych pytań: 2141

18.10.2014 12:09

Dobrze wiedzieć , dzieki za informacje ,dla mnie bardzo cenne :)

irenka

Zadanych pytań: 888

18.10.2014 13:17

ciekawe informacje,dzięki

erym

Zadanych pytań: 24

18.10.2014 13:56

no zastanawiajace to jest, ale dla mnie niestety niemozliwe do spelnienia, mieszkam w bloku i nie mam miejsca na "przydasie"

Kluska_87

Zadanych pytań: 33

18.10.2014 14:48

nie miałam o tym pojęcia

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

18.10.2014 15:35

super informacja- ja też lubię takie stare książki kucharskie. Ostatnio w książce mojej babci znalazłam przepis na ciasto drożdżowe z wiadra- ciasto po zarobieniu wrzuca się do wiadra z zimną wodą. Jak po godzinie wypłynie to jest gotowe do pieczenia :) To były pomysły!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak