Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Czyki

Zadanych pytań: 72

19.09.2014 07:50

Witam. Czasami zdarza się, że olej bardzo pryska na patelni, tak miałam wczoraj gdy smażyłam rybkę. Czy znacie sposoby, aby temu zaradzić ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Ali

Zadanych pytań: 0

19.09.2014 08:01

Jasne :) Po prostu potrawy muszą być maksymalnie odsączone z wody. To właśnie woda tak pryska.

Habibi

Zadanych pytań: 690

19.09.2014 09:54

Mam duże płaskie sito z drobniutką siateczką, którym nakrywam patelnię czy garnek, kiedy coś pryska (obsmażane mięso, wątróbka, powidła czy gotujący się ketchup) - a mięso i ryba powinny być jak najdokładniej osuszone przed smażeniem ręcznikami papierowymi.

pestka

Zadanych pytań: 424

19.09.2014 11:31

może to zależy od oleju jaki został użyty

Odpowiedzi (41)

Konczi

Zadanych pytań: 632

19.09.2014 08:05

Zgadzam się z Ali, produkt który smażyłaś musiała mieć w sobie wodę, przykryj patelnię ochroni cię przed pryskającym tłuszczem

Margo1

Zadanych pytań: 2141

19.09.2014 08:11

Ja całkowicie rybę czy fileta z kurczaka odmrażam , nieodmrożony zaczyna się na patelni rokładać i pryskać , bo ma w sobie jeszcze glazurę ,jeśli ci pryskał juz to trzeba było zmniejszyć płomień i przykryć pokrywką

berys18

Zadanych pytań: 1434

19.09.2014 08:14

tak, wczoraj obsmażałam schab i tez strasznie pryskało, cala kuchenka brudna

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

19.09.2014 08:44

oj, często mi olej pryska na wszystkie strony:)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

19.09.2014 08:47

rybę dokładnie osusz i spróbuj rozgrzany olej trochę posolić powinno choć trochę pomóc

dodi

Zadanych pytań: 256

19.09.2014 09:04

dokładne osuszenie pomaga

mysza75

Zadanych pytań: 96

19.09.2014 09:12

też mi się tak zdarza ,to wina wody zawartej w rybie

Renataj

Zadanych pytań: 1275

19.09.2014 09:12

Sucha patelnia, ryba rozmrożona /a najlepiej świeża/ dobrze osuszona. Patelnię przed smażeniem możemy natrzeć niewielką ilością octu. Do tłuszczu na patelni możemy dodać szczyptę soli lub mąki ziemniaczanej albo wrzucić kawałek suchej skórki chleba.

Renata9

Zadanych pytań: 329

19.09.2014 09:19

bardzo dobre są takie nakładki na patelnię czy garnek, które wyglądają jak sitko, ale są płaskie

gosia56

Zadanych pytań: 466

19.09.2014 09:33

ale moze też wina oleju który tak pryska podczas smazenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak