Nawet jako cudowny środek na wszelkiego rodzaju dolegliwości - chrzan noszony był, i wciąż jeszcze jest, do święcenia. Chrzan to znakomite uzupełnienie szynki, jaj lub dań mięsnych, który nieprzerwanie króluje na naszych stołach od wieków. Dlatego marka Smak przygotowała ten ulubiony dodatek w kilku odsłonach: Krem chrzanowy, Chrzan tarty, o smaku śmietankowym oraz żurawinowym.
Roślina ta od wieków związana jest z polską tradycją kulinarną i nie ma chyba takiej książki kucharskiej, która nie zawierałaby choćby paru przepisów z nią związanych. Chrzan jako taki znany jest ze swych różnorakich zastosowań kulinarnych już od XI w. W głównej mierze wykorzystywany był - i jest nadal - korzeń tej rośliny. Jego tarta wersja służy jako dodatek do potraw, czyniąc je tym samym niezwykle interesującymi. Wiedział już o tym cesarz Monarchii Austo - Węgierskiej, Franciszek Józef, który do swego ulubionego dania mięsnego - Tafelspitz - kazał podawać sos wzbogacony właśnie o tarty chrzan.
Czy wiecie, że…
Staropolska tradycja wielkanocna mówi, że należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, następnie chuchnąć trzy razy w komin, a uchroni to nasz żołądek przed dolegliwościami po zjedzeniu zbyt dużej ilości tłustych potraw.
Poniżej prezentujemy dwa ‘chrzanowe’ przepisy, które mamy nadzieję zagoszczą na Waszych świątecznych stołach.
Sos Chrzanowy na gorąco
Składniki:
3 łyżki Chrzanu tartego Smak
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 łyżeczki soku cytrynowego
½ szklanki śmietany
1 szklanka Rosołu warzywnego Kucharek
¼ łyżeczki Pieprzu białego mielonego Prymat
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Na patelni, na maśle podsmażyć chrzan. Dodać mąkę i chwilę smażyć (nie rumienić). Wlać zimny rosół i stale mieszając gotować 3 min. Zdjąć z ognia doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i śmietaną. Podawać do sztuki mięsa, a szczególnie do mięsa gotowanego.
Wędzony schab z dzika z musem chrzanowo- jajecznym, marynowanymi rydzami i sosem jogurtowo- buraczanym
Składniki:
400 g wędzonego schabu z dzika
150 g masła
100 g Chrzanu żurawinowego Smak
4 jaja na twardo
1 pęczek szczypiorku
Sól
Pieprz biały mielony Prymat
4 marynowane rydze
4 jajka przepiórcze
Sos:
4 łyżki Buraczków tartych Smak
100 ml jogurtu naturalnego
40 ml miodu pitnego
1 łyżka miodu pszczelego
sok z połowy cytryny
Sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować mus: posiekane jajka połączyć z odciśniętym chrzanem, masłem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić na kilka minut do lodówki.
Tarte buraczki połączyć z jogurtem, miodem pitnym i pszczelim oraz sokiem z cytryny, doprawić do smaku. Na talerzu ułożyć warstwę musu chrzanowego, na nim cienko pokrojone plastry schabu z dzika, a następnie kolejną warstwę musu.
Powstały torcik udekorować marynowanym rydzem, cząstkami jajek przepiórczych i świeżym szczypiorem. Podawać z sosem jogurtowo-buraczanym.