Zupa pełna tradycji - jej sekret tkwi w doborze składników, takich jak domowy zakwas na żur, aromatyczne grzyby oraz ziemniaki. Tym razem zobaczycie jak urozmaicić prostą w przygotowaniu zalewajkę.
Zalewajka to przysmak świętokrzyski, który od wieków gości na tamtejszych talerzach. Niezwykle prosta, ponieważ jej receptura opiera się wręcz na kilku składnikach. Jej smak jest po prostu niepowtarzalny.
Dziś zalewajka wystąpi w nieco zmienionej formie z dodatkiem aromatycznego pesto koperkowo-pietruszkowym oraz jajkiem sadzonym. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
Ok. 1,5 l wody
500 g ziemniaków
1 cebula
200 ml zakwasu do żurku
500 ml maślanki
150 ml śmietany 18%
50 g grzybów suszonych
3 jajka
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka miodu wielokwiatowego bądź lipowego
1/2 cytryny
Kilka gałązek Koperku i natki pietruszki
Do smaku: Liść laurowy suszony, Ziele angielskie całe, Majeranek suszony, Sól ziołowa Prymat
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.