Na pewno nie jest jednolita, gdyż jej smaki różnią się w obrębie różnych regionów kraju. Oprócz tego wyróżniamy dwa typy kuchni francuskiej: haute cuisine, czyli tzw. kuchnię wysoką, bogatą w dania tradycyjne i wykwintne oraz nouvelle couisine- nową kuchnię, w której dominują lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Kulinarne specjały francuskich szefów kuchni cieszą się poważaniem na całym świecie, głównie ze względu na wysoką jakość składników, z których przygotowywane są potrawy. Francja słynie przede wszystkim z doskonałych serów i win.
Chcąc spróbować najlepszych francuskich dań możemy udać się na wycieczkę do Paryża, uważanego za jeden z najważniejszych punktów gastronomicznych Europy lub samemu spróbować swoich sił. W tym celu prezentujemy dwa inspirujące przepisy kuchni francuskiej:)
POULET AU VIN, CZYLI KURCZAK W WINIE
Składniki dla 4 osób:
1,5 kg kurczaka
1 marchew
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 pęczek dymki
200 g pieczarek
4 ząbki czosnku
100 g chudego boczku
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 łyżka mąki
4 łyżki masła
Sól, Pieprz czarny grubomielony, Liść laurowy, Tymianek Prymat do smaku
1 butelka czerwonego burgunda
Sposób przygotowania:
Umytego, oczyszczonego i osuszonego kurczaka pokroić na części. Umyte i oczyszczone warzywa pokroić w grubą kostkę. W misce ułożyć kurczaka wraz z warzywami, ziołami i przyprawami, całość zalać winem i odstawić do lodówki na 6-8 godzin.
Po zamarynowaniu mięso osuszyć, oprószyć mąką i usmażyć na maśle, dodając warzywa i zioła, w których marynował się kurczak. Całość zalać winem z marynaty, doprawić do smaku i dusić do miękkości.
Boczek, pieczarki i dymkę podsmażyć na maśle przez ok. 10 minut. Mięso wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos zagotować, doprawić do smaku i polać nim kurczaka. Przed podaniem całość posypać aromatycznymi pieczarkami z boczkiem i świeżo siekaną natką pietruszki.
Im mocniejszego wina użyjemy do gotowania, tym mocniejszy będzie smak i aromat całego dania:)
QUICHE DE LORRAINE
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
½ szklanki zimnej wody
Szczypta soli
Farsz:
200 ml śmietany
4 jajka
Chudy wędzony boczek
Żółty ser wyrazisty w smaku, np. gruyere lub gouda
Sól, Pieprz czarny grubomielony, Gałka muszkatołowa Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone masło, wymieszać, wlać wodę, ugnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki.
Boczek bez skóry i chrząstek pokroić w kostkę i podsmażyć, jajka ubić i połączyć ze śmietaną.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Podsmażony boczek rozłożyć na cieście, zalać śmietaną z jajkami, posypać drobno startym serem i piec w temperaturze 180˚C, aż tarta nabierze złotego koloru.
Ciasto można wcześniej podpiec ok. 10-15 minut w temperaturze 200˚C
Bon appétit!