Brązowy i jego odcienie – w tym brunatny - to ciepły, rodzinny kolor, który przywodzi na myśl naturę i wszystko, co z nią się wiąże. Jeśli ciągnie Was do tego koloru, to znak, że szukacie w życiu stabilizacji i silnego oparcia. Skoro ma być ciepło i rodzinnie, to zapraszamy na wyborną zupę grzybową z żurawiną!
Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską
Składniki dla 4 osób:
2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki oleju
1 Listek laurowy Prymat
500 ml bulionu warzywnego
Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat
500 g mieszanki grzybów (w zależności od dostępności mogą to być pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki)
2 łyżeczki mąki
250 ml śmietany do zup
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim cebulę na złotożółty kolor, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12–15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby oczyścić i umyć, duże pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju i smażyć na nim grzyby przez ok. 3–5 minut. Następnie posypać mąką, smażyć przez chwilę, dodać śmietanę i zagotować. Grzyby i suszoną żurawinę amerykańską dodać do bulionu, odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem, a następnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki. Podawać z pożywnym wiejskim chlebem.