![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Jajka zapiekane z szynką parmeńską, DS XX odc. 25](https://pliki.doradcasmaku.pl/jajka-zapiekane-z-szynka-parmenska-ds-xx-odc-250-3.jpg)
Z czego słynie kuchnia włoska? Proste przepisy, świeże składniki, zioła, pizza, pasta i wyjątkowa celebracja codziennego życia. Przy wspólnym stole czas płynie inaczej. Włosi są dumni ze swojej tradycji kulinarnej, a ta zdobyła serca ludzi na całym świecie. Także w Polsce włoska kuchnia jest niezwykle popularna. Dzięki łatwości gotowania i dostępności składników nie trzeba szukać restauracji, aby zjeść smaczny makaron czy pizzę. Włoskie dania w prosty sposób wyczarujecie we własnym domu. Pomogą w tym dobre przyprawy i zioła, które przeniosą Was na słoneczne Południe.
Kuchnia włoska jest pełna smaków. Znając kilka podstawowych zasad, z łatwością można serwować wspaniałe, aromatyczne dania we własnym domu. Co jest najważniejsze? Oto 3 sekrety kuchni włoskiej.
1. Świeże, sezonowe składniki
Pierwszym sekretem kuchni włoskiej są wysokiej jakości składniki. Zaopatrzcie się w świeże warzywa i owoce, dobre mięsa, ryby i owoce morza. To podstawa, aby gotować smacznie!
2. Bogactwo ziół i przypraw
Danie włoskie rozpoznacie po bardzo charakterystycznym, bogatym smaku i aromacie. Włosi nie szczędzą przypraw, dlatego warto zaopatrzyć się w charakterystyczne dla tej kuchni suszone zioła.
3. Lekkość i prostota wykonania
Dzięki dobrym składnikom i przyprawom włoska kuchnia obfituje w ciekawe smaki, ale jednocześnie jest bardzo lekka i prosta. Z pewnością pokochacie ten luz i minimalizm w gotowaniu.
Zioła kuchni włoskiej Prymat to kompozycja starannie dobranych składników, z którą wyruszycie w ekscytującą podróż po Włoszech! Nie musicie mieć w domu 5 różnych produktów, wystarczy jeden! W ziołach kuchni włoskiej znajdziecie:
● oregano – pozostawiające lekką goryczkę i ciekawy cytrusowo–korzenny posmak,
● bazylię – słodkawą, z delikatną nutą mięty i anyżu,
● cząber – odpowiadający za korzenny smak i odrobinę pikantności,
● cebulę – wprowadzającą wyrazisty aromat,
● natkę pietruszki – odświeżającą i mocno ziołową,
● czosnek – charakterystycznie pikantny i bardzo aromatyczny.
Mieszanka ziół włoskich ma intensywnie ziołowy smak i są w niej wyczuwalne delikatnie pikantne nuty. Bazylię i oregano, które grają w przyprawie pierwsze skrzypce, perfekcyjnie uzupełniają pozostałe składniki. To sprawdzony zestaw, który będzie pasował do różnorodnych składników i dań.
Zioła kuchni włoskiej Prymat to bardzo uniwersalna kompozycja. Pasuje do typowych dań kuchni z tego regionu, jak pizza, makarony z sosem pomidorowym czy z włoskimi serami. Doprawicie nią zupy kremy czy warzywną zupę minestrone. Zioła idealnie podkręcą smażoną pierś kurczaka, grillowane ryby czy risotto z owocami morza. Wykorzystacie je, przygotowując prawdziwą włoską ucztę, ale też do prostych, codziennych dań i przekąsek. Dodajcie je do jajecznicy, kanapek z mozzarellą i pomidorem, tostów czy zapiekanek. Na bazie Ziół kuchni włoskiej Prymat można też zrobić świetne dressingi do sałatek i dipy. Wystarczy połączyć przyprawę z oliwą lub jogurtem i gotowe!
Mieszanka ziół kuchni włoskiej jest bardzo charakterystyczna. Aby uzyskać zbliżone smaki, możecie sięgnąć po Zioła prowansalskie Prymat lub inne mieszanki przypraw, które w składzie mają bazylię i oregano, albo po prostu - połączcie składniki jednorodnych przypraw w proporcjach takich, jak lubicie najbardziej.
Wysokiej jakości suszone zioła i przyprawy są dostępne zarówno stacjonarnie, jak i online. W internetowym sklepie Prymat znajdziecie szeroki wybór produktów, które pomogą Wam w kulinarnych eksperymentach i w codziennym gotowaniu.
POLECANE PRZEPISY
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: