Pewnie niewielu z Was wie, że truskawka powstała ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z chilijską. Swą wdzięczność za tę owocową słodycz powinniśmy okazać panu Duchesne, który ‘stworzył’ truskawkę w 1712 roku. Warto wiedzieć, że owoce te zawierają witaminę C, A, B1, B2 i PP. Prócz tego wspomagają przemianę materii, a dzięki sporej dawce żelaza, powinny stanowić również ważny element kobiecej diety. Co ciekawe dobrze wpływają również na cerę oraz włosy. Chyba już wiecie czym powinniście się zajadać w nadchodzące, letnie dni :).
Na przedsmak wakacji proponujemy zatem słoneczny deser truskawkowy. Chyba nie ma takiej osoby, która by się na niego nie skusiła…
Truskawki smażone z pomarańczami
i rozmarynem
Składniki dla 10 osób:
500 g świeżych truskawek
300 g cukru
2 pomarańcze
Sok z 2 pomarańczy
3 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń.
Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi.