Kiedyś było to danie przygotowywane tylko na specjalne okazje, takie jak wesele, czy też imieniny. Na każdą okazję przewidziany był inny rodzaj pierogów. Obecnie panuje absolutna dowolność, jeśli chodzi o wielkość pieroga, czy też skład farszu. Dobre pierogi powinny mieć cienkie ciasto i odpowiednio doprawiony farsz, dlatego w ich przygotowanie wkładamy tak wiele serca i czasu. Najczęściej przygotowujemy je według tradycyjnych przepisów. W polskich domach najczęściej goszczą pierogi z kapustą i grzybami, mięsem lub ruskie. W sezonie letnim często przygotowujemy pierogi z owocami. W wolnej chwili zachęcamy do wypróbowania wariacji na temat pierogów – podziw w oczach domowników gwarantowany:)
Na początek:
DELIKATNE PIEROŻKI Z SEREM BUNDZ I BOROWIKAMI, PODANE Z POMIDORAMI CONCASSE I OLIWĄ Z PESTEK DYNI
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Ciepła woda
Farsz:
2 łyżki oliwy z oliwek
½ pokrojonej w kostkę cebuli
200 g ugotowanych borowików
200 tartego sera bundz
50 ml winiaku
Kilka gałązek tymianku
Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
40 g kiełków groszku szparagowego
160 g pomidorów concasse
50 ml oleju z pestek dyni
2 łyżki uprzednio uprażonych pestek dyni
Sposób przygotowania:
Farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i borowiki, dodać winiak, a gdy odparuje doprawić do smaku tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Całość ostudzić i połączyć z tartym serem bundz.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i wykroić z ciasta koła używając szklanki. Na każdym kółku ułożyć małą porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, po czym obsmażyć na patelni.
Pierogi z serem bundz i borowikami podawać z kiełkami groszku szparagowego oraz pomidorami concasse z oliwą z pestek dyni i pestkami dyni.
Jak przygotować pomidory concasse możecie się dowiedzieć z Wideo Bloga Roberta Sowy. Zapraszamy do obejrzenia Zrób to sam: Pomidory cancesse
DUET AROMATYCZNYCH PIEROGÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI ORAZ Z ŁOSOSIEM NORWESKIM
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
300 g mąki
2 żółtka
2 łyżko pleju
Sól do smaku
Farsz:
200 g Kapusty kwaszonej Smak
30 g suszonych podgrzybków
50 g cebuli
Olej
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
50 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików
½ cebuli
½ pomidora bez skóry i nasion
Farsz z łososia:
100 g filetu z łososia norweskiego bez skóry i ości
50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego
50 g cebuli
50 g Suszonych pomidorów Smak
50 g sera bundz
Olej
Sól, Pieprz czarny mielony, Przyprawa do ryb Prymat
20 g filetów anchois
Rukola
4 łyżki oliwy truflowej
2 łyżki octu balsamico
Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Suszone podgrzybki umyć i moczyć kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać do niej kapustę oraz ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość podgrzać, intensywnie mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.
Filety z łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać drobno pokrojony ser bundz i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na kilka minut. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie na każdym z nich umieścić porcję farszu i zlepić brzegi. Z połowy ciasta przygotować pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, a z drugiej części z nadzieniem grzybowym.
Pierogi gotować 3 minuty (każdy rodzaj oddzielnie) we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody pierogi usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Pierogi z nadzieniem z łososia udekorować suszonymi pomidorami, sałatą rukola i skropić oliwą truflową, natomiast te z kapustą i grzybami posypać smażonymi borowikami z cebulą i pomidorami concasse.
Do przygotowania pierogów polecamy:
Smacznego!