Występuje ona od dawna głównie w krajach strefy umiarkowanej. W wiekach średnich na terenie Europy gorczyca była jedną z przypraw powszechnie dostępnych dla mniej zamożnych. Dzięki niej ówczesne potrawy zyskiwały lepszy smak i stawały się bardziej urozmaicone. Znane są trzy rodzaje gorczycy: biała, czarna oraz pochodząca z Indii sarepska.
Gorczyca biała zachwyca nieco słodkawym, a zarazem lekko ostrym smakiem. Prymat oferuje nasiona gorczycy w całości, dzięki czemu przyprawiane potrawy lub przetwory nabierają intensywnego smaku. Gorczyca w przeciwieństwie do innych przypraw jest właściwie bez zapachu. Dlatego przed dodaniem nasion do potrawy można je uprażyć na oleju. Dzięki temu nabiorą ostrego aromatu. Gorczyca jest świetnym dodatkiem do kwaszonych i konserwowych ogórków, a także kwaszonej kapusty. Polecamy dodawanie jej również do masła ziołowego.
Z Gorczycą białą możemy przygotować smakowity sos z mango, który będzie doskonałym dodatkiem do dań z grilla, drobiu, wieprzowiny, ryb i ryżu.
CHUTNEY Z MANGO
Składniki:
3 dojrzałe owoce mango
2 świeże czerwone papryczki chili
50 g korzenia imbiru
150 g cukru
250 ml octu owocowego
1-2 ząbki czosnku
2 cytryny
1 łyżeczka ziaren Gorczycy całej Prymat
1 łyżeczka ziaren Ziela angielskiego Prymat
Sposób przygotowania:
Mango umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać do owoców wraz z przyprawami i wymieszać. Przykryć, zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 30 minut, aż chutney zgęstnieje. Podczas gotowania chutney należy dość często mieszać i uważać, aby się nie przypaliło.