Drzewa oliwkowe uprawiano już 3500 lat temu, w klimacie śródziemnomorskim. Liście oliwki niosły za sobą szereg symbolicznych znaczeń: dekorowani nimi byli zwycięzcy starożytnych olimpiad sportowych, a także służyły do różnych rytuałów religijnych. Owoce drzew oliwkowych zbierane są od końca września do połowy listopada. Początkowo są zielone, a dopiero w końcowej fazie dojrzewanie zmieniają swoją barwę na czarną. Obie wersje kolorystyczne mają swoich zagorzałych zwolenników. Zielone wyróżniają się łagodniejszym smakiem, natomiast czarne przeznaczone są dla miłośników lekkiej goryczki.
Oliwki są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych. Są lekkostrawne, więc możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Gdyby tego było mało, obok homarów i ostryg mają właściwości przeciwmigrenowe.
Oliwki zielone doskonale komponują się z mięsem oraz serami, swą popularność zdobyły jednak jako składnik pizzy. Doskonale smakują w zestawieniu z różnego rodzaju aperitifami i koktajlami. Znakomicie spełniają swą rolę jako składnik sałatek, makronów i dań rybnych, nadając im śródziemnomorski charakter. Zielone oliwki Smak to również doskonała samodzielna przekąska dla smakoszy.
Zachęcamy do przygotowania Sałatki mazowieckiej z zielonymi oliwkami:
Składniki na 6-8 porcji:
1 duża krucha sałata, 4 pomidory (50 dag), 1 cebula (12 dag), 1 ogórek wężowy (30 dag), 1 puszka kukurydzy (40 dag), 2 jajka ugotowane na twardo, 20 Oliwek zielonych, drylowanych Smak, 1 łyżeczka Przyprawy do sałatek Prymat
Sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 ząbki czosnku, Sól ziołowa Prymat, cukier, Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Sałatę podzielić na liście, umyć, osączyć, i porozrywać na małe kawałki. Ogórek umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Jajka obrać i pokroić na cząstki.
Na dnie salaterki ułożyć sałatę, ogórek, następnie pomidory i posypać je cebulą. Dodać kukurydzę osączoną z zalewy.
Przygotować sos: czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z oliwą oraz octem i zmiksować lub ubić trzepaczką. Doprawić solą ziołową Prymat, cukrem i pieprzem czarnym mielonym Prymat.
Polać sałatkę, posypać oliwkami i jajkami. Schłodzić przed podaniem.