Suszone pomidory są esencją kuchni włoskiej. Tradycja ich przygotowywania wywodzi się z północnych Włoch. Dawniej była to metoda przechowywania, która pozwalała cieszyć się pomidorami również w zimie, dziś stanowi w kuchni atrakcyjną alternatywę. Suszone pomidory to skupienie wszystkich składników odżywczych świeżych pomidorów – są pełne antyutleniaczy przeciwdziałającym nowotworom oraz licznych witamin.
Suszone pomidory w oliwie są dość intensywne w smaku. Przygotowując sos do makaronu lub do sałatek, zamiast dodatkowej oliwy, warto wykorzystać zalewę z pomidorów. Idealnie komponują się z pieczoną rybą, mięsem drobiowym czy cielęciną. Stanowią również doskonały dodatek do sałatek czy makaronów. Współgrają ze smakiem serów: mozarelli, gorgonzoli oraz parmezanu.
Z Pomidorami suszonymi Smak możemy przygotować:
AROMATYCZNE ROLADKI Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CUKINII Z SEREM KOZIM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ZIOŁAMI
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojony w cienkie plastry bakłażan
1 żółta pokrojona w cienkie plastry cukinia
1 pokrojona w cienkie plastry zielona cukinia
Mus serowy:
300 g kremowego sera koziego
100 g pokrojonych w paseczki Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka posiekanych Kaparów Smak
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Do smaku: sól, Chili pieprz cayenne, Papryka ostra Prymat
1 pęczek rukoli
Miąższ z 4 pomidorów bez skóry
8 gałązek tymianku
Sos sałatkowy włoski Prymat przygotowany zgodnie z opisem na opakowaniu
4 łyżki ciemnego kremu balsamico
Sposób przygotowania:
Warzywa skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zgrillować. Wszystkie składniki musu połączyć i doprawić do smaku.
Grillowanie warzywa ułożyć na przemian na folii spożywczej. Następnie nałożyć mus serowy i dokładnie zawinąć, formując rulon. Tak przygotowane roladki odstawić na 2 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu roladki pokroić w poprzek i ułożyć na talerzach. Udekorować pomidorami, rukolą i gałązkami tymianku. Przed podaniem skropić Sosem sałatkowym włoskim i kremem balsamino.
Smacznego!