FILETY Z HALIBUTA Z ŻURAWINĄ
Składniki dla 4 osób:
600 g filetu z halibuta
150 ml bulionu drobiowego albo warzywnego
200 ml śmietany
1 łodyga selera naciowego
3 szalotki
100 g pieczarek
100 g świeżej żurawiny
1 łyżka cukru
3 gałązki tymianku
4 łyżki wytrawnego wermutu NP
2 łyżki masła
½ pęczka bazylii
sól, pieprz biały Prymat
Sposób przygotowania:
Seler umyć, szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody.
Smacznego!