Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?

Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?

Bakłażan bywa w polskiej kuchni niedoceniany ze względu na goryczkę, którą wydziela.

Gdy chcemy się jej pozbyć kroimy bakłażana na plastry i posypujemy solą. Odczekujemy chwilę aż warzywo wydzieli sok, opłukujemy i odsączamy z wody na papierowym ręczniku. Przed smażeniem warto ponownie posolić bakłażana, co zmniejszy chłonność miąższu. Dzięki temu bakłażan nie wchłonie zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak