Koniec maja i czerwiec to sezon truskawkowy. To czas babeczek z truskawkami, biszkoptu z galaretką i truskawkami oraz koktajli z dodatkiem truskawek. Jak zrobić koktajl truskawkowy, żeby był pyszny i gładki – przeczytaj tę poradę.
Jak się robi koktajl truskawkowy?
Przygotowanie koktajlu truskawkowego nie jest skomplikowane. Przede wszystkim zadbaj o dojrzałe, zdrowe owoce. Potem zdecyduj, czy koktajl ma być na bazie kefiru, jogurtu, a może napoju roślinnego. Opcji jest wiele i wybierz tę, która będzie Ci odpowiadać. Do koktajlu truskawkowego można dodać cukier z wanilią, szczyptę cynamonu lub kardamonu. Świetnym dodatkiem są inne owoce – banan, kiwi czy mango. O smaku koktajlu będzie decydować baza – kefir da lekko kwaskowy smak, jogurt naturalny da gęstszą konsystencję. Koktajl na mleku roślinnym będzie bardziej płynny i jego smak zdefiniuje rodzaj mleka roślinnego. Jeśli preferujesz rzadsze koktajle o bardziej kwaskowatym smaku: wybierz kefir. Jeśli wolisz gęstsze, bardziej kremowe koktajle: wybierz jogurt naturalny. Jeśli masz nietolerancję laktozy wybierz napój roślinny.
Jak zrobić koktajl truskawkowy – krok po kroku
Będziesz potrzebować blender. Może być ręczny lub kielichowy. Przygotuj umyte, obrane z szypułek truskawki – 1 szklanka. Wybierz bazę koktajlu – to może być kefir, jogurt, napój roślinny – 1 szklanka. Dodaj cukier w formie miodu, syropu lub cukru. Możesz go pominąć, jeśli chcesz wersję zdrowszą lub jeśli owoce są wystarczająco słodkie.
1. Włóż truskawki no naczynia i zblenduj.
2. Dodaj napój i jeszcze raz zblenduj, aż uzyskasz aksamitną konsystencję.
3. Dodaj cukier – jeśli chcesz.
4. Przelej do szklanki. Gotowe.
Uwaga! Blendując truskawki zacznij od niższych obrotów, potem stopniowo zwiększaj moc.
Do koktajlu z truskawkami możesz użyć, jako bazy:
- jogurtu naturalnego
- kefiru
- skyru
- napoju roślinnego (mleka sojowego, kokosowego, owsianego – jakiego chcesz)
- wody/wody gazowanej.
Jakie dodatki do koktajlu truskawkowego?
- inne owoce, np. banany, jagody, mango
- cukier z wanilią, cukier ze skórką cytryny, cukier z cynamonem
- przyprawy: kardamon, cynamon, imbir
- orzechy (namoczone wcześniej)
- płatki owsiane (namoczone wcześniej)
- kostki lodu (do gotowego napoju)
- listki mięty lub melisy
Poza sezonem truskawkowym możesz zrobić koktajl z mrożonych truskawek. Jeśli masz blender o dobrej mocy, zblendujesz owoce bez rozmrażania. Jeśli jego moc jest niższa, poczekaj aż owoce się rozmrożą.
Poniżej znajdziesz przepisy na: