Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizze - cienkie
Ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm i trzymaj w piekarniku max. 10 minut, aby nie było zbyt spieczone. W trakcie rozwałkowywania ciasta na pizzę uważaj na zbyt częste podsypywanie ciasta mąką. Wtedy ciasto może wyjść zbyt twarde, a nie na takim efekcie nam zależy.
Kroki postępowania
Zaczyn: Drożdże pokruszyć zalać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać cukier, 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut
![Krok 1 - Ciasto na pizze - cienkie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-na-pizze-cienkie1-2.jpg)
Do miski dajemy resztę mąki, sól, wyrośnięty zaczyn.
![Krok 2 - Ciasto na pizze - cienkie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-na-pizze-cienkie2-2.jpg)
Wyrobić ciasto, uformować kule odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut.
![Krok 3 - Ciasto na pizze - cienkie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-na-pizze-cienkie3-2.jpg)
Wyrośnięte ciasto dać na stolnicę i wyrabiać jeszcze 5 minut.
![Krok 4 - Ciasto na pizze - cienkie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-na-pizze-cienkie4-2.jpg)
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na foremkę
Nadzienie wg uznania. Piec w piekarniku o temperaturze 250 stopni ok. 10 minut
![Krok 5 - Ciasto na pizze - cienkie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-na-pizze-cienkie0-2.jpg)