Przepis i sposób przygotowania na: Domowe kimchi
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Na czym polega fenomen tej potrawy? Przekonaj się sam, korzystając z tego przepisu i przygotowując pyszne kimchi we własnym domu!
- przepis na kimchi
- kimchi
- przetwory z kapusty pekińskiej
Jak zrobić domowe kimchi?
Wodę wlej do miski, dodaj mąkę ryżową i łyżkę cukru i odstaw na chwilę do ostudzenia. Po ostygnięciu dodaj sos sojowy, sos rybny, sambal i dokładnie wymieszaj.
Posiekaną kapustę połącz ze startą na grubych oczkach rzepą, dopraw cukrem i solą. Pomieszaj wszystko i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy kapusta puści soki, dociśnij ją czymś ciężkim, tak aby sok przykrył warzywa. Następnie odstaw na noc do lodówki.
Kapustę odcedź, dodaj pozostałe dodatki - marchew pokrojoną na sposób julienne, czosnek, cebulę dymkę, papryczkę chili, imbir. Wlej sos i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną kapustę włóż do naczynia kamionkowego, mocno ugnieć i odstaw w chłodne miejsce.
Po tygodniu można już próbować domowe kimchi.