Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone cytryny z solą morską
- kiszone cytryny
- cytryny w zalewie
1. Wszystkie cytryny myjemy. Do kiszenia cytryn najlepiej wybierać te małe z ekologicznych upraw.
2. Każdą z cytryn nacinamy na krzyż, pamiętając o tym by ich nie przekroić całkowicie. Nacięcie cytryn pozwoli na ich przesiąknięcie zalewą z dodatkiem aromatycznych przypraw i dodatków.
3. W miejscu nacięć dodajemy sól morską lub do przetworów Prymat (ile się zmieści -ok pół do 1 łyżki). Tak przygotowane cytryny układamy ciasno w słoiku (do litrowego słoika zmieści się ok. 7 małych cytryn).
4. Z cytryn, które nie zmieściły w słoiku wyciskamy sok.
5. Do słoika przekładamy wszystkie przyprawy: Pieprz, laski cynamonu, liście laurowe oraz chili. Całość zalewamy sokiem z cytryny i zalewamy wodą by przykryło je wszystkie