Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kanapka na ciepło z indykiem, DS XX odc. 39

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szybka w przygotowaniu kanapka na ciepło z indykiem, mozzarellą, sałatą i dipem śmietanowym.

Składniki:

Marynata do mięsa indyka:

czosnek 2 ząbki
jogurt naturalny 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1/2 łyżki
sok z cytryny z 1/2 owocu
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki

Mięso, kanapka i pozostałe składniki:

pierś z indyka 400 gramów
mozzarella 4 plastry
oliwa 2 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
chleb naan 4 sztuki
sałata rzymska 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
kolendra 1 gałązka
dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka na ciepło z indykiem, DS XX odc. 39

Kanapka na ciepło z indykiem - pieczony drób w chlebkach naan. Świetna przekąska, danie na lunch lub kolację. Mięso drobiowe, warzywa i dip śmietanowy - świetne połączenie. Zobaczcie, jak upiec filet z piersi indyka, aby był soczysty i miał wyrazisty smak.

Kanapka na ciepło z indykiem - krok po kroku:

1

Do miski przeciskamy czosnek, wkładamy jogurt dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy papryką węgierską mieloną i pieprzem cayenne. Dodajemy sól alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą i ziele angielskie mielone. Mięso z indyka kroimy w paseczki, marynujemy w jogurcie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ser mozzarella kroimy w cienkie paski i posypujemy na wierzchu. Wkładamy do piekarnika, temperatura 160 stopni, czas 8-10 minut.

2

Cebulę czerwoną siekamy w piórka. Pomidora w plasterki. Na suchej patelni podgrzewamy chlebki naan.

3

Chlebki rozkrawamy w połowie, wkładamy do środka sałatę i smarujemy dipem śmietanowym z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche. Następnie wkładamy do środka pomidory, cebulę i mięso.

Kanapki to sposób na szybki posiłek na śniadanie, lunch czy kolację. Kanapki można z robić z najróżniejszymi dodatkami: pieczonym mięsem, pastą jajeczną, pastą rybną, warzywami czy serem. Zobacz najlepsze przepisy na kanapki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak