Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka na ciepło z indykiem, DS XX odc. 39
Kanapka na ciepło z indykiem - pieczony drób w chlebkach naan. Świetna przekąska, danie na lunch lub kolację. Mięso drobiowe, warzywa i dip śmietanowy - świetne połączenie. Zobaczcie, jak upiec filet z piersi indyka, aby był soczysty i miał wyrazisty smak.
Kanapka na ciepło z indykiem - krok po kroku:
Do miski przeciskamy czosnek, wkładamy jogurt dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy papryką węgierską mieloną i pieprzem cayenne. Dodajemy sól alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą i ziele angielskie mielone. Mięso z indyka kroimy w paseczki, marynujemy w jogurcie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ser mozzarella kroimy w cienkie paski i posypujemy na wierzchu. Wkładamy do piekarnika, temperatura 160 stopni, czas 8-10 minut.
Cebulę czerwoną siekamy w piórka. Pomidora w plasterki. Na suchej patelni podgrzewamy chlebki naan.
Chlebki rozkrawamy w połowie, wkładamy do środka sałatę i smarujemy dipem śmietanowym z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche. Następnie wkładamy do środka pomidory, cebulę i mięso.