Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka z pieczonym burakiem, halloumi i tuńczykiem, DS XVI, odc. 16
Jeśli szukacie pomysłów na pyszne i nietuzinkowe kanapki to wykorzystajcie ten przepis.
Ser halloumi ma jedną wielką zaletę - pod wpływem temperatury nie zmienia swojej konsystencji. Wprost idealnie nadaje się do kanapek czy sałatek. Wystarczy dobrać do niego tylko odpowiednie dodatki - tutaj pieczony burak, pyszna ciabatta i duża ilość warzyw, zdecydowanie robią swoje.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Buraki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nakłuwamy widelcem. Przygotowujemy dwa kawałki folii aluminiowej, takie, aby owinąć buraki i formujemy „sakiewki” (dla każdego buraka osobno).
2. Buraki w folii skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, a następnie posypujemy suszoną natką pietruszki, solimy i pieprzymy. Dokładnie zawijamy buraki. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy będą gotowe, wyjmujemy z folii i studzimy. Upieczone i ostudzone buraki kroimy
w cienkie plastry.
3. Gdy buraki się pieką, przygotowujemy marynatę do sera halloumi. Do miski wlewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy sól i pieprz oraz suszoną bazylię. Dokładnie łączymy składniki. Ser halloumi kroimy w plastry. Każdy z nich za pomocą pędzelka smarujemy marynatą z obu stron i odstawiamy na 10 minut.
4. Ciabatty przekrawamy, skrapiamy od wewnętrznej strony łyżką oliwy i posypujemy suszonym oregano. Patelnię grillową smarujemy pozostałą oliwą. Gdy się rozgrzeje, układamy na niej bułki przyprawą do dołu i grillujemy z jednej strony.
5. Kiedy bułki będą gotowe zdejmujemy je a, na patelnię, na której się grillowały, dolewamy łyżkę oliwy i przekładamy zamarynowany ser halloumi. Grillujemy ser minutę z każdej strony.
6. Suszone pomidory kroimy w paski.
7. Na każdej połówce bułki układamy plastry buraka, ser halloumi, suszone pomidory i odsączone kawałki tuńczyka.
SPOSÓB PODANIA:
Kanapki z pieczonym burakiem, grillowanym halloumi i tuńczykiem podajemy na liściu sałaty z dekoracją ze świeżego oregano.