Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z jabłkami
Oto przed Wami przepis na kruche z jabłkami! Sprawdzony i nieraz testowany w domu - przekonajcie się sami, jak świetnie smak tego wyjątkowego owocu komponuje się kruchością ciasta. Smacznego!
Kroki postępowania
Ciasto: Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę pszenną, połączyć z cukrem, masłem oraz skórą z cytryny i cukrem waniliowym, wmieszać śmietanę, dodać żółtka, wsypać orzechy i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na godzinę. Jedną część wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem.
![Krok 1 - Kruche ciasto z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkami15-2.jpg)
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórki, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę mielonych goździków oraz cynamonu i cukier, dusimy na wolnym ogniu, mieszając kilka minut. Studzimy.
![Krok 2 - Kruche ciasto z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkami16-2.jpg)
![Krok 3 - Kruche ciasto z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkami17-2.jpg)