Przepis i sposób przygotowania na: Leczo - najpyszniejsze :)
Leczo to niezwykle aromatyczny, pełen smaku gulasz z sezonowych warzyw i kiełbasy. O smaku decydują składniki, ale także przyprawy. Często zastanawiamy się jakie przyprawy do leczo będą najlepsze? Do leczo sprawdzą się:
- ziele angielskie i liść laurowy - dodane na początku duszenia warzyw
- zioła: tymianek i oregano - dają aromat i świetnie się komponują z cukinią, pomidorami i papryką
- papryki - słodka i chili - dodadzą koloru i pikantności daniu;
- pieprz czarny - grubo mielony lub świeżo mielony - obowiązkowo, bo dodaje leczu wyrazistości.
Kroki postępowania
Wszystkie warzywa i kiełbasę pokroić w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę i marchewkę.
![Krok 1 - Leczo - najpyszniejsze :) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/leczo-najpyszniejsze1-2.jpg)
Następnie dodać kiełbasę. Jakie przyprawy do leczo? Przede wszystkim na początek dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy: paprykę, chili, tymianek i oregano.
![Krok 2 - Leczo - najpyszniejsze :) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/leczo-najpyszniejsze2-2.jpg)
Kolejno dodajemy papryki, cukinię, smażymy ok. 5 minut
![Krok 3 - Leczo - najpyszniejsze :) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/leczo-najpyszniejsze3-2.jpg)
Jak składniki zmniejszą nieco objętość dodajemy pieczarki, podsmażamy. Na koniec dodajemy pieprz czarny grubo mielony.
![Krok 4 - Leczo - najpyszniejsze :) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/leczo-najpyszniejsze4-2.jpg)
![Krok 5 - Leczo - najpyszniejsze :) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/leczo-najpyszniejsze5-2.jpg)