Przepis i sposób przygotowania na: Makaron zapiekany z sosem beszamelowym z serem
Makaron w sosie beszamelowym to proste danie. Zacznij od wyboru odpowiedniego makaronu. Postaw na rurki, penne lub świderki. Jeśli nie masz ich w domu, wybierz makaron, który akurat masz pod ręką.
Makaron w sosie beszamelowym połącz z ulubionymi dodatkami - zielonym groszkiem, serem żółtym (parmezan, mozzarella) lub mięsem.
Podawaj makaron w sosie beszamelowym ciepły, posypany świeżo startym serem i posypany ziołami, jeśli chcesz.
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i mieszamy dobrze. Dolewamy mleko i mieszamy szybko i dokładnie żeby nie było grudek. Następnie dodajemy serki topione i jeszcze raz dobrze mieszamy. Doprawiamy solą do smaku.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Groszek zielony odcedzamy . do małych naczyń do zapiekania wkładamy warstwę makaronu polewamy sosem dajemy troszkę groszku i znów makaron i sos. zapiekamy ok 20 min. Ozdabiamy groszkiem.