Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti w śmietanowym sosie z kurkami
Uwielbiam grzyby, zarówno te leśne, jak i smakowite pieczarki oraz boczniaki. Najbardziej jednak lubię pospolite, ale szlachetne kurki, bardzo niepowtarzalne i delikatne w smaku. Kurka, lisiczka, pieprznik jadalny to piękne nazwy, którymi określa się ten gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych.
Pewnie zastanawiacie się z jaki sos do makaronu spaghetti przygotować? W tym, gdzie główną rolę odgrywają grzyby, koniecznie wypróbujcie sos śmietanowy.
Kurki najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną, dlatego dziś zapraszam na smaczne zestawienie makaronu spaghetti i kremowym, śmietanowym sos z kurek. Przepis na spaghetti z kurkami wzbogacają także prażone ziarna słonecznika i świeża natka pietruszki. Gorąco polecam :)
Przepis na makaron spaghetti z kurkami znajdziecie poniżej:
1. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniki papierowym.
3. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na maśle, dodajemy czosnek oraz kurki i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów.
4. Zawartość patelni zalewamy śmietaną i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec doprawiamy całość szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
5. Ugotowany makaron mieszamy z gotowym sosem i posiekaną natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze i posypujemy je uprażonymi ziarnami słonecznika.