Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami
Jajka przepiórcze to świetny produkt, który warto dodać do listy zakupów na święta. Będą nie tylko składnikiem, ale też atrakcyjną dekoracją każdej przystawki czy sałatki na Wielkanoc.
Przygotowanie sosu:
W miseczce połączyć musztardę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i wymieszać.
Przygotowanie sałatki:
Marchewki obrać i przy użyciu mandoliny pokroić w cienkie plasterki. Zblanszować we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minut, po czym schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć.
Jajka przepiórcze ugotować na twardo (ok. 1 minuty). Obrać i pokroić na pół.
Szparagi umyć i odłamać końcówki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć ok. 7-8 minut szparagi. Na koniec posypać je solą i pieprzem. Jeśli mamy szparagi konserwowe to odsączyć je z zalewy, osuszyć.
Roszponkę wymieszać z kiełkami i skropić połową przygotowanego sosu. Dodać szparagi, marchewkę i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać połówki przepiórczych jaj i polać pozostałym sosem.