Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

VioletoweKucharzenie

Zadanych pytań: 19

09.08.2014 07:51

Ciasta najczęściej robię w tortownicy. Po upieczeniu studzę na blacie. Gdy chcę włożyć go spowrotem do tortownicy to jest minimalnie mniejszy niż tortownica. Też tak macie czy tylko ja piec nie umiem:-)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Mniam

Zadanych pytań: 87

09.08.2014 11:47

To normalne, że ciasto po wystudzeniu jest ciut mniejsze. Biszkopt piekę jak @Borgia nie smaruję brzegów formy i wyjmuję po wystudzeniu. Wtedy się nie zmniejsza tak bardzo.

alaaa

Zadanych pytań: 201

09.08.2014 12:02

zawsze tak jest, umiesz pic :)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

09.08.2014 18:08

chyba kazdy z nas tak ma,odparowuje wilgoć i ciastoo się lekko skurczy po wystygnięciu

Odpowiedzi (43)

borgia

Zadanych pytań: 89

09.08.2014 08:11

Odpowiedź. To normalne :). W przypadku pieczenia biszkoptów, gdzie bardzo mi zależy aby ciasto było jak najmniej "skurczone" nie smaruję brzegów formy tłuszczem. Ciasto przyklei się do ścianek. Tylko jeszcze powinno wystygnąć nietykane, i dopiero potem odciąć od ścianek. Niemniej jednak nie jest idealnie idealne, czyli trochę luzu się robi.

pestka

Zadanych pytań: 424

09.08.2014 08:21

Też tak się dzieje u mnie , zawsze ciasto biszkoptowe minimalnie się "skurczy"

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

09.08.2014 08:29

też ciasto mi się kurczy podczas pieczenia i odstaje od ścianek formy i to nie tylko biszkoptowe ale inne też

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

09.08.2014 08:35

po wystudzeniu odparowuje wilgoć i ciasto ciut się kurczy

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

09.08.2014 08:36

chyba biszkoptowe bardziej od ucieranych czy drożdżowych

kasiaw

Zadanych pytań: 470

09.08.2014 08:47

oczywiście zawsze trochę się kurczy ale ja nie wyjmuję a studzę w tortownicy

Wacław

Zadanych pytań: 1269

09.08.2014 09:30

to jest normalne ale my nie wkładamy z powrotem do tortownicy aby ciasto nie przesiąkło bląchą

Margo1

Zadanych pytań: 2141

09.08.2014 09:40

Ja tak samo to zauważyłam co u ciebie

Lidzia

Zadanych pytań: 21

09.08.2014 09:41

Zdarza się.

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

09.08.2014 09:47

zawsze tak jest, gdy ciasto stygnie, zmniejsza objętość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak