Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anka1988

Zadanych pytań: 25

15.01.2016 19:28

mam pytanie w związku z przygotowaniem sernika na zimno. Wlewając masę serową do blaszki, następuje jej reakcja z metalową blaszką i boki gdy ciasto stężeje nie raz sa nieapetyczne, mają kolor zielonkawy, co zrobić by przed tym uchronić?

Odpowiedzi (51)

staropolanka5

Zadanych pytań: 140

15.01.2016 21:05

używam folii aluminiowej

Renataj

Zadanych pytań: 1275

15.01.2016 21:09

Blaszkę wykładam folią aluminiową, papierem do pieczenia albo same boki sztywnym kartonem /i to sprawdza się najlepiej/. A najczęściej używam formy sylikonowej ale takiej dość sztywnej.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

15.01.2016 21:22

Najlepiej kupić nową tortownicę teflonową:)

anka1988

Zadanych pytań: 25

15.01.2016 21:39

teflonową? nie słyszałam o takiej, musze poszukać :) dzięki Wam za rady :)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

15.01.2016 22:49

@anka1988 tak, teflonową, są wszędzie w sprzedaży, ja swoje stare metalowe wyrzuciłam, bardzo denerwowały mnie te wstrętne ślady na deserach, wolałam nie dostarczać organizmowi utlenionego metalu.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

15.01.2016 23:09

Najlepszy jest papier do pieczenia :)

Barbara13

Zadanych pytań: 21

15.01.2016 23:19

ja zawsze wykładam folią spożywczą nie aluminiową,łatwiej odchodzi od serniczka

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

16.01.2016 00:05

wykładać papierem do pieczenia

misia53

Zadanych pytań: 339

16.01.2016 00:29

zdecydowanie proponuję papier do pieczenia . Ostatnio naoglądałam się programów o folii aluminiowej i mam mniej zaufania do niej , np nie mozna zawijać owoców czy warzyw w folię aluminiową i piec czy to na ruszcie , czy w popiele na ognisku.

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.01.2016 09:29

NIGDY nie używam do sernika na zimo blaszanej foremki. Korzystam z naczyń żaroodpornych szklanych lub ceramicznych, z form ze stali nierdzewnej oraz teflonowych ale gładkich, czy z większych pojemników z tworzywa (z przeznaczeniem do żywności) czasem z foremek silikonowych (przy mniejszych ilościach). Wykładanie blaszki folią aluminiową pod owoce czy sernik nie jest dobrym pomysłem, bo aluminium reaguje z kwasem! Folia spożywcza lub woskowany papier do pieczenia się sprawdzą, z tym, że papierem szczelnie nie wyłożysz, i raczej zawsze coś podcieknie pod papier. Nawet by mi do głowy nie przyszło, żeby w blaszanej foremce takie desery robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak