Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

23.09.2016 15:37

Przyznam, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Usmażyłam właśnie powidła śliwkowe "bez mieszania". Mąż usłyszał jak ktoś komuś radzi... i sam skupił się na tym co i jak. Przekazał mnie, a ja zrobiłam. Jedynie co musiałam koniecznie zrobić, o czym mowy nie było, to zmiksować śliwki pięknie wysmażone. Powidła wyszły gęste i pachnące, choć okrutnie słodkie :). Ale najważniejsze jest to, że gar pozostał nie tknięty. Bo takie powidła nie mają prawa się przypalić - i to rzeczywiście działa. Robiliście kiedyś taką metodą?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Pobitegarybarbary

Zadanych pytań: 7

26.09.2016 15:03

Ja robiłam. Wyszły pyszne. A że lubię słodkie to też mi i za słodko nie było. Kiedyś nie mogłam zmieścić ich w jednym garnku i podzieliłam na dwa. Jedne mały, jeden duży. W małym się przypaliły- woda szybciej odparowała.

IKrakowianka

Zadanych pytań: 0

24.09.2016 15:11

tak, robiłam kiedyś i wyszły super!

Alex_M

Zadanych pytań: 119

26.09.2016 20:09

jeszcze nie robiłam tym sposobem, a kusi :)

Odpowiedzi (59)

Stenka

Zadanych pytań: 467

23.09.2016 16:17

Super jak bez mieszania, nie trzeba stać przy garze, ja jeszcze tak nie robiłam, zawsze się obawiam, że się przypalą

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

23.09.2016 16:34

Rewelacja, zawsze zniechęca mnie do robienia powideł to pilnowanie, mieszanie. Koniecznie muszę tą metodę wypróbować bo uwielbiam powidła śliwkowe i często w kuchni wykorzystuję.

benka

Zadanych pytań: 15

23.09.2016 16:53

Nie robiłam, zawsze stoję i mieszam.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

23.09.2016 16:56

Dobrze wiedzieć o takiej metodzie robienia powideł śliwkowych bez mieszania. Jest to zawsze pół roboty mniej.

adelajda

Zadanych pytań: 234

23.09.2016 17:21

Wydaje mi się że mówisz o smażeniu w piekarniku ? Jeśli nie to czekam na przepis .

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

23.09.2016 18:19

nie robię powideł bo niestety nie mam dostępu do większej ilości śliwek ,ale pomysł jest ciekawy

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

23.09.2016 18:31

Muszę w przyszłym roku zrobić takie powidło

borgia

Zadanych pytań: 89

23.09.2016 18:49

Adelajdo właśnie smażone na gazie. Dodam, że ja też o to zapytałam. Nie śmiem wrzucać przepisu na stronkę, bowiem robiłam z odsłuchu, ale w necie jest kilka propozycji. Na kilogram śliwek dodaje się 20 dag cukru. Ale nie warto z kilograma. Ja zrobiłam z dwóch. W garze, w którym smażyłam przesypywałam każdy kilogram odpowiednią ilością cukru. Należy potem skropić wszystko 1 łyżką octu - dałam winny jabłkowy. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Postawić na najmniejszym palniku (nawet wielki gar) i na minimalnym ogniu. Odkryć i smażyć - NIE RUSZAJĄC ANI RAZ (to ważne :) ) - 4 godziny. Smażyłam 4 i pół godziny, licząc na to, że śliwy się rozpadną. Ani drgnęły. Dlatego wzięłam blender ręczny i srrruuu... Podgrzałam z powrotem mieszając tym razem cały czas, i gorące z przełożyłam do słoiczków. Wyszło mi 3 takie większe. I odrobina, która się nie zmieściła. A której już nie ma... Pyszne. Kusi, żeby "merdlnąć" łychą, ale wytrzymałam. Nic się nie przyjarało.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

23.09.2016 19:14

ja również chętnie spróbuję zrobić powidła tą metodą

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.09.2016 19:18

Tak, robiłam, choć nie jednym ciągiem, a 3-4 dni, dwa razy dziennie po 30-40 minut. Ja nie dodaję do tych powideł wcale cukru ani żadnych słodzideł, a śliwki wybieram taki bardzo mocno dojrzałe i koniecznie prawdziwe węgierki, a nie węgierkopodobne ;) No i najlepsze są te śliweczki, które zaczynają się marszczyć jeszcze na drzewie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak