Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

23.09.2016 15:37

Przyznam, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Usmażyłam właśnie powidła śliwkowe "bez mieszania". Mąż usłyszał jak ktoś komuś radzi... i sam skupił się na tym co i jak. Przekazał mnie, a ja zrobiłam. Jedynie co musiałam koniecznie zrobić, o czym mowy nie było, to zmiksować śliwki pięknie wysmażone. Powidła wyszły gęste i pachnące, choć okrutnie słodkie :). Ale najważniejsze jest to, że gar pozostał nie tknięty. Bo takie powidła nie mają prawa się przypalić - i to rzeczywiście działa. Robiliście kiedyś taką metodą?

Odpowiedzi (59)

gosia56

Zadanych pytań: 466

24.09.2016 10:28

slyszalam bo znajoma tak robi

MonikaW

Zadanych pytań: 41

24.09.2016 10:43

oj mam nadzieję, że będzie przepis

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

24.09.2016 11:17

moja mama smaży powidła tą metodą

Habibi

Zadanych pytań: 690

24.09.2016 11:28

Ja nie dodaję cukru wcale, jeśli używam słodkich dojrzałych węgierek. Dryluję owoce, kroję w połówki lub ćwiartki, wrzucam do gara, podlewam kilkoma łyżkami wody +/- 50 ml i ew. lekko rozgniatam śliwki tłuczkiem do ziemniaków, ale nie zawsze. Nakrywam garnek, rozgrzewam do zawrzenia, aż śliwki puszczą sok i zmiękną, odkrywam i dalej gotuję na małym ogniu po 30-40 minut, za to 2 razy dziennie (czasem trzy razy), wyłączam i pozostawiam do ostygnięcia... i tak przez 3-4 dni. Wychodzą gęste powidła z kawałkami owoców, a raczej skórek ;) Ja takie lubię, ale część najczęściej miksuję, jak zrobiła @borgia. W mojej rodzinie tradycyjne powidła NIE zawierają dodatkowego cukru. A jeśli jest taki rok, że śliwki nie są słodkie to cukier dodaję dopiero pod koniec gotowania. Wtedy nic mi się nie ma prawa przypalić czy za bardzo karmelizować. W tym roku robiłam już powidła mieszane z żółtych i czerwonych renklod z kwaśną śliwką i tam dodałam nieco cukru ale tylko na smak.

irenka

Zadanych pytań: 888

24.09.2016 11:40

Świetny sposób, na pewno wypróbuję.Dzięki za cenną radę.

mysza75

Zadanych pytań: 96

24.09.2016 11:44

nie robiłam jeszcze tą metodą i nie słyszałam o niej

Futka

Zadanych pytań: 2

24.09.2016 12:11

Ja też zawsze mieszam, ale spróbuję chętnie Twojego sposobu - może się uda :)

Renata9

Zadanych pytań: 329

24.09.2016 12:42

Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję

kd045

Zadanych pytań: 7

24.09.2016 13:48

fajny przepis, muszę wypróbować

kasia.s

Zadanych pytań: 4

24.09.2016 16:55

Ja jeszcze nie robilam, ale muszę to zmienić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak