Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

23.09.2016 15:37

Przyznam, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Usmażyłam właśnie powidła śliwkowe "bez mieszania". Mąż usłyszał jak ktoś komuś radzi... i sam skupił się na tym co i jak. Przekazał mnie, a ja zrobiłam. Jedynie co musiałam koniecznie zrobić, o czym mowy nie było, to zmiksować śliwki pięknie wysmażone. Powidła wyszły gęste i pachnące, choć okrutnie słodkie :). Ale najważniejsze jest to, że gar pozostał nie tknięty. Bo takie powidła nie mają prawa się przypalić - i to rzeczywiście działa. Robiliście kiedyś taką metodą?

Odpowiedzi (59)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

23.09.2016 19:28

A to ciekawe !!! może dodatek octu, albo to stanie przez 12 godzin przyczynia się do tego, że nie przywierają do garnka, bo ja puściły sok, to w nim się pryczą :)

pestka

Zadanych pytań: 424

23.09.2016 20:45

Bardzo ciekawe informacje - nigdy takim sposobem nie robiłam powideł , a moje śliwki już się skończyły

Marta1986

Zadanych pytań: 859

23.09.2016 20:51

bardzo ciekawe na pewno wypróbuje

Janina

Zadanych pytań: 159

23.09.2016 20:57

Słyszałam o tej metodzie ale nie wypróbowałam))

Klausia

Zadanych pytań: 251

23.09.2016 21:44

Znam ten sposób, ale wymaga niestety cukru, którego ja unikam.

norweska20

Zadanych pytań: 400

23.09.2016 22:34

fajnie wiedzieć

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

23.09.2016 22:57

Dobry sposób

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

23.09.2016 23:27

O! Te z piekarnika znałam, choć zawsze wolałam tradycyjne z gara ;) ale żeby w garze nie zamieszać ani razu przez 4 godziny to nie słyszałam! Nie wiem, czy bym wytrzymała :D no, ale te powidła potem nie są za rzadkie? W sensie po potraktowaniu blenderem? No aż żałuję, że węgierki u mnie się skończyły (zresztą w tym roku biednie ze wszystkimi owocami w sadzie prócz gruszek "ulęgałek", ale z nich i tak nic nie robię).

Iwusia

Zadanych pytań: 242

23.09.2016 23:37

pierwsze słyszę, ale chętnie wypróbuję :)

borgia

Zadanych pytań: 89

23.09.2016 23:49

MałaMi wyszły mi naprawdę bardzo gęste. Podobno po skończeniu smażenia miały się rozpaść, ale złośliwe jakieś się trafiły. To były polskie węgierki ;). Nie wolno mieszać ani razu. Owa pani sprzedająca (panu!!!) przepis wspomniała o teściowej, która raz zamieszała w garnku, więc się jej przypaliły. A zapewniała, że sama smaży i nie rusza, więc garnek ma czysty. Ja też smażyłam w garnku, który w miarę łatwo doczyścić ze spalenizny, co w przypadku powideł zawsze się zdarzało. No i jak bum bum... czysto. Klausia ja też unikam, ale czasami sobie odpuszczam. Jakieś ciasteczko z powidłem... Nie żebym kusiła :) I masz rację - tutaj ten cukier ma znaczenie. Bez niego śliwki soku z pewnością nie puszczą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak