Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

bietka

Zadanych pytań: 563

29.09.2014 18:16

Rada dla tych, którzy zaczynają przygodę z pieczeniem, ciasta kruchego nie zagniatamy zbyt długo, bo wtedy będzie twarde :)

Odpowiedzi (48)

gibli

Zadanych pytań: 20

30.09.2014 09:57

tak wiem o tym , zgadza się)

Joannasz3190

Zadanych pytań: 115

30.09.2014 10:08

Dziękuję, skorzystam :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

30.09.2014 10:52

Żadne ciasto nie lubi długiego wyrabiania (może małym wyjątkiem jest drożdżowe) - nawet ucierane ciasta po zbyt długim miksowaniu stają się suche, twardawe i bardziej się kruszą. Ja staram się robić to malakserem, wtedy nie oddaje się własnego ciepła składnikom - kiedy otrzymam kruszonkę posiekaną na piasek, wtedy tylko szybko sklejam wszystko w całość. Dobrym sposobem jest też zagniatanie składników dłońmi, ale na zimnym kamiennym (najlepiej marmurowym) blacie - można zamówić sobie dużą stolnicę z gładkiego zimnego kamienia - niestety jest bardzo ciężka i raczej powinna mieć stałe miejsce w kuchni, o co zazwyczaj trudno w większości domów.

Mniam

Zadanych pytań: 87

30.09.2014 11:57

Ostatnio lubię robić ciasto kruche w malakserze. Szybko, dokładnie i nie ogrzewam dłońmi.

krokus

Zadanych pytań: 145

30.09.2014 11:59

zgadza sie , ja zawsze jeszcze wkładam do lodówki :)

dodi

Zadanych pytań: 256

30.09.2014 12:36

dobra rada!!!

adelajda

Zadanych pytań: 234

30.09.2014 12:41

zgadzam się :))))

ice cubes

Zadanych pytań: 0

30.09.2014 12:46

mi zawsze wychodzi :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

30.09.2014 13:05

zgadzam się super rada ;)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

30.09.2014 14:20

robię tak samo, używam również zimnych składników z lodówki i ręce schładzam pod zimną wodą;

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak