Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anulka69

Zadanych pytań: 368

11.12.2016 19:21

To pytanie nurtuje mnie od zawsze .Moja babcia i mama zresztą też mówiły , że rosół trzeba szumować czyli gdy zacznie się gotować zbierać z wierzchu te burzyny czy szumowiny jak zwał tak zwał. Co wy sądzicie ,bo ostatnio słyszałam , że nie trzeba tego robić ?

Odpowiedzi (52)

Janina

Zadanych pytań: 159

11.12.2016 20:24

To zależy z jakiego mięsa robimy rosół, ja zawsze mam mieszane. Nie zbieram szumowin;))

Renataj

Zadanych pytań: 1275

11.12.2016 20:46

Jak mi się robią szumowiny to je zbieram. Ale właściwie to się zastanawiam od czego to zależy czy te szumowiny się pojawiają czy nie - najczęściej robię rosół tylko z mięsa drobiowego no i raz się pojawiają a innym razem nie.

IKrakowianka

Zadanych pytań: 0

11.12.2016 21:32

ja też zawsze zbieram :)

halina17

Zadanych pytań: 271

11.12.2016 21:41

Ja słyszałam też że nie trzeba zbierać tej szumowiny, ja zbieram

Stenka

Zadanych pytań: 467

11.12.2016 21:51

Ja zbieram, to są ścięte resztki krwi, brzydko to wygląda

dodi

Zadanych pytań: 256

11.12.2016 21:53

zawsze zbieram

jola91

Zadanych pytań: 23

11.12.2016 21:56

Nie jest to konieczne, ale po zebraniu szumowin rosół wizualnie lepiej wygląda, stwierdzam tak po własnym doświadczeniu.

asiatok

Zadanych pytań: 15

11.12.2016 21:59

chyba siła przyzwyczajenia: zbieram

MonikaW

Zadanych pytań: 41

11.12.2016 22:23

zbieram jak się pokażą bo nie są apetyczne

magduś83

Zadanych pytań: 46

11.12.2016 22:37

Szumowiny to ścięte białko, czasami jest mniej bo zalewając zimną wodą i doprowadzając do wrzenia niektóre białka się rozpuszczą, natomiast jeśli szybko zawrze wtedy białko szybko sie zetnie i mamy więcej tzw. szumowin

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak