Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania
Kroki postępowania
Połączyć mąkę żytnią z obiema mąkami pszennymi, dodać sól.
![Krok 1 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-bez-wyrabiania1-2.jpg)
![Krok 2 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-bez-wyrabiania2-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-bez-wyrabiania3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-bez-wyrabiania4-2.jpg)
Ciasto powinno się rozrzedzić i mieć wyraźne pęcherzyki powietrza.
Nie musi znacznie pod rosnąć!
![Krok 5 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-bez-wyrabiania5-2.jpg)
![Krok 6 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-bez-wyrabiania6-2.jpg)
![Krok 7 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-bez-wyrabiania7-2.jpg)
Foremkę owinąć w torebkę folkową, wstawić do piekarnika, włączyć światełko i pozostawić ciasto na 3-5 godzin do wyrośnięcia - czas zależny jest od siły (mocy) zakwasu.
![Krok 8 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-bez-wyrabiania8-2.jpg)
Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjąć bochenek z foremki, zdjąć papier i dopiekać chleb na kratce, z włączonym termoobiegiem, przy temp. 180*C przez20-25 minut.
![Krok 9 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim bez wyrabiania foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-bez-wyrabiania9-2.jpg)